De Begraafplaats

oktober 2020

Toekomstvisie

© Rob Bruntink en Mariska Overman

Met trots presenteert de LOB begin november het rapport ‘De begraafplaats van de toekomst’. Nu al een voorproefje: hoe ziet die toekomst eruit en wat betekent dit voor het beheer? Sleutelwoorden zijn: multifunctioneel, uitnodigend en klantvriendelijk.

Grazende schapen

© Marjon Weijzen

Begraafplaats Hofwijk past de sterke kanten van natuurbegraven nu een jaar toe toe op ‘het Natuurgedeelte’. Stapsgewijs werken zij aan een Rotterdams ecoparadijsje met buitenaula, hei en rhodo’s, een berkenbosje en zelfs een paar schapen.

Biodiversiteitsapp

© Rob Bruntink

Hoe is het gesteld met de biodiversiteit op je begraafplaats? Met de praktische Biodiversiteitsapp valt dat eenvoudig te meten. Een eerste demonstratie vindt plaats in Kampen. “Het mooie is dat je geen bovengemiddeld verstand van de natuur hoeft te hebben om ermee te werken.”

Groen. Een bloemenzee zonder noemenswaardig onderhoud

© Door Wim van Midwoud

Vaste planten zijn de afgelopen decennia in het verdomhoekje geraakt: ze vergden te veel onderhoud. Dat is gelukkig nu anders. Met GreentoColour van Griffioen Wassenaar worden in veel gemeenten weer volop vaste planten gebruikt op in het oog springende locaties. En met succes! Nu de begraafplaatsen nog.

En verder...

Voorwoord: Leven | Columns: Een win-win-win-winsituatie - Mariska Overman | Testament - Wim van Midwoud | De Dode Hoek van Babs Bakels

Bekijk het volledige artikel

Jan Naber, Baarn: vijftig jaar trouwe dienst

© Anna Kroon

Jan Naber heeft 50 jaar trouwe dienst op de Algemene Begraafplaats in Baarn achter de rug. Veel zag hij veranderen en talrijk zijn de gebeurtenissen die hij meemaakte. Naber is een bescheiden man, hij vindt die 50 jaar zelf niet bijzonder. Maar dat is het wel. Lees hier het artikel

Bekijk het volledige artikel