De Begraafplaats

oktober 2023

Eetbaarheid

© Anja Krabben

“Misschien een gek idee. Maar als de begraafplaatsen vol appel- en notenbomen zouden staan, dan hadden mensen een extra reden om ze te bezoeken.” Gek idee? Helemaal niet!

Bekijk het volledige artikel

Duurzaam hout

© Leon Bok en René ten Dam

Erg duurzaam is het niet om grafmonumenten uit Azië te laten overbrengen, dat weten we al heel lang. Inheems hout biedt kansen.

Tuin voor Alle Zielen

© Anna Kroon

De Nieuwe Ooster in Amsterdam heeft de jaarlijkse herdenking rond Allerzielen aangepast. Tuin voor Alle Zielen is duurzamer, groener en intiemer.

Overijssel in cijfers

© Leon Bok en René ten Dam

Veel particuliere begraafplaatsen en veel joodse begraafplaatsen. Dat kenmerkt de Overijsselse begraafplaatstatistiek. En weinig begraafplaatsen die rond de piekjaren 1830 en 1869 zijn aangelegd.

Veel begraafplaatsen

© Harry Perrée

Op bezoek in Hoeksche Waard (24 begraafplaatsen). Gemeentefusies hebben ertoe geleid dat gemeenten met veel kernen eigenaar werden van (soms heel) veel begraafplaatsen. Aanleiding voor nieuw beleid, ander beheer? De Begraafplaats onderzoekt het in een reeks artikelen.

Mierensterk

© Koos Dubbeldam

Tobroco-Giant is groot en wil nog groter worden. Het bedrijf maakt landbouw- en constructiemachines, waaronder een uitgebreide serie wielladers, de Giants. De Giant G2200E lijkt gemaakt voor de begraafplaats.

Fijn om bij de LOB te zijn

© Anja Krabben

De LOB heeft twee nieuwe bestuursleden, die beiden ook nieuw zijn in de uitvaartwereld (de een nog wat ‘nieuwer’ dan de ander). Hopelijk biedt dat een frisse blik op de begraafplaatswereld en nieuwe kansen voor de LOB. Enthousiast zijn ze zeker. Ook – of juist – over de LOB als organisatie en de kans daar deel van uit te mogen maken.

Verder ...

Fotocollage Grafballen, Column Ad van der Helm, Historie toen en nu Zwaagwesteinde en meer ...

Bekijk het volledige artikel