De Begraafplaats

September 2003

De juridische bescherming van monumenten: veel regels en veel onduidelijkheid

© mr. W.G.H.M. van der Putten

Met veel door de Monumentenwet en gemeentelijke monumentenverordeningen beschermde begraafplaatsen en grafmonumenten is het matig gesteld. Daar zijn niet alleen geldgebrek of desinteresse debet aan, maar ook onduidelijkheid over wat de bescherming inhoudt. Welke regels zijn er en vooral: hoe pas je ze toe? Bijna niemand die het weet. Vooral omdat er nog nooit goed over het samenspel van die mogelijke regels is nagedacht.

Bekijk het volledige artikel

Monumenten op de begraafplaats: geld is vaak het knelpunt

© Pauline Prior

Gaat u naar de studiedag Verantwoord omgaan met Funerair Erfgoed, op woensdag 17 september in Dordrecht? Deze vraag stelden we aan drie kleine begraafplaatsen en n grotere. Alle vier hebben ze een monumentenstatus. Tevens vroegen we welke voor- of nadelen die status hen zoal oplevert.

Bekijk het volledige artikel

De PIOBB-methode

© Anja Krabben

Tijdens de studiedag ‘Verantwoord omgaan met funerair erfgoed’ de PIOBB-methode gepresenteerd, een methode waarmee een visie kan worden ontwikkeld voor de instandhouding en ontwikkeling van een begraafplaats:. Wat houdt een PIOBB precies in? En heeft elke begraafplaats daar wat aan, ook de kleine?

Kerken in het groen

© Anja Krabben, foto’s Pauline Prior

Een fotoverslag van het Groningse project. Sinds 1999 wordt op initiatief van Landschapsbeheer Groningen en Stichting Oude Groninger Kerken planmatig gewerkt aan het onderhoud en herstel van oude kerkhoven, die gezien worden als ‘cultuurhistorisch en landschappelijk zeer waardevolle terreinen’.

België heeft de primeur: Eerste nissenheuvel bij Antwerpen

© Anja Krabben

Met een vleugje euforische overdrijving zou men kunnen stellen: Stonehenge in Zuid-West Engeland heeft zijn mysterieuze stenen cirkel, Wris in de provincie Luxemburg heeft zijn dolmens, Carnac in Bretagne heeft zijn veld van menhirs en Schelle bij Antwerpen heeft zijn nissenheuvel. Aldus de trotse burgemeester van Schelle.

Bekijk het volledige artikel

Nieuw VNG-model beheersverordening

© Mr. W.G.H.M. van der Putten

Medio juli heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een nieuwe model-beheersverordening begraafplaatsen aan haar leden - alle gemeenten - gezonden. Aanleiding voor het nieuwe model is de dualisering van het gemeentebestuur. Van der Putten bespreekt de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het oude model.

Bloembollen

Over geschikte soorten en de juiste plantwijze. Want wilt u in het voorjaar genieten van prachtig bloeiende bloemenvelden, dan zult u de bollen deze maand al, en uiterlijk in december, moeten planten.

De beheerder staat er in Diemen alleen voor

© Pauline Prior

Zijn voorganger is vertrokken, omdat hij het te eenzaam vond zonder collegas. Zelf heeft Jan Cornelisse, beheerder van begraafplaats Rustoord in Diemen, moeten wennen aan het feit dat hij geen zestig uur per week meer hoeft te werken en dat hij op zaterdagen meestal vrij is.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina’s: Pauline Prior fotografeerde een zomerse dag in en rond het theehuis op Selwerderhof in Groningen. Als bijzonder gebouw een echte Rietveld-aula in Zwanenburg. Het favoriete plekje is van  Ton Kelder, grafdelver/tuinman van begraafplaats Soestbergen in Utrecht. In Beroemd begraven staat het graf van Gerrit Thomas Rietveld in Utrecht in de schijnwerpers. Marie-Louise Meuris vertelt in haar column Hemel & aarde over de verzelfstandiging van De Nieuwe Ooster. Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden. Zoals: Mag as uit urn verwijderd worden door derden en mag in een graf in één dag geruimd en weer begraven worden? En uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.