Handboek begraven en begraafplaatsen

Kwaliteitsrichtlijnen voor beheer en exploitatie van begraafplaatsen. Het Handboek behandelt alle aspecten die van belang zijn bij een professionele exploitatie van een begraafplaats. Vanaf de eerste ontwikkeling, via aanleg en inrichting, tot beheer en behoud. Ook alle aan begraven en begraafplaatsen gerelateerde wet- en regelgeving komt in het Handboek uitgebreid aan de orde.

Handboek begraven en begraafplaatsen

Begraafplaatsen in Nederland worden in toenemende mate geconfronteerd met de vraag naar meer kwaliteit. De stijgende behoefte aan kwaliteit leidt op brede schaal tot uitbreiding van de service, verbetering van voorzieningen en transparanter inzicht in het kostenniveau. De LOB zet als brancheorganisatie groot in op deze kwaliteitsbehoefte.

Het Handboek behandelt alle aspecten die van belang zijn bij een professionele exploitatie van een begraafplaats, vanaf de eerste ontwikkeling, via aanleg en inrichting, tot beheer en behoud. Ook alle aan begraven en begraafplaatsen gerelateerde wet- en regelgeving komt in het Handboek uitgebreid aan de orde.

De LOB heeft dit standaardwerk uitgegeven ter ondersteuning van bestuurders en beheerders van begraafplaatsen. Wij beogen met dit boek volledig te zijn, in die zin dat alle aspecten die bij het beheer van een begraafplaats aan de orde (kunnen) komen, worden behandeld. Maar het was niet ons doel om in detail álles uit te diepen. We verwijzen ook veel door naar plekken waar meer informatie te vinden is.

Het boek is ingedeeld in diverse ‘deelgebieden’ zoals: wettelijke kaders, organisatie en personeel, administratie, diensten en producten, inrichting en beheer. Heeft u een vraag, dan kunt u via de inhoudsopgave of het register zien waar het antwoord staat.

Inhoud

 1. Algemeen
 2. Functies van begraafplaatsen
 3. Wettelijke kaders
 4. Organisatie en personeel
 5. Administratie
 6. Diensten en producten
 7. Verschillende geloofsovertuigingen
 8. Inrichting en beheer
 9. Bedrijfsvoering
 10. Bijlagen

Prijs & bestellen

Prijs voor leden € 22,50 / niet-leden € 27,50, excl. verzendkosten*
Bestellen kan door een mail te sturen aan de LOB o.v.v.:

 • de titel(s) van de publicatie
 • het gewenste aantal publicaties
 • het aflever- én factuuradres

*  € 4,25 bij brievenpost  of € 6,95 bij een pakket, bij totale bestelling hoger dan € 75,00 worden geen verzendkosten in rekening gebracht