Handleiding Islamitisch begraven

Wat zijn de verwachtingen en veronderstellingen van alle betrokkenen? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rechten en plichten spelen een rol? Wat is de taak van de begraafplaatsen en hun (gemeentelijke) bestuurders en wat kunnen moslims zelf doen?

Handleiding Islamitisch begraven

Ons land telt bijna een miljoen inwoners met een islamitische achtergrond. Bij overlijden kiezen nog veel moslims voor een begrafenis in het land van herkomst, maar naar verwachting zal dit snel veranderen.

In deze handleiding wordt een beeld geschetst van de huidige ontwikkelingen inzake het islamitisch begraven. Wat zijn de verwachtingen en vooronderstellingen van alle betrokkenen? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rechten en plichten spelen een rol? Wat is de taak van de begraafplaatsen en hun bestuurders en wat kunnen moslims zelf doen? Hoeveel islamitische grafakkers zijn er al?

Behalve de culturele en religieuze aspecten van het islamitisch begraven komen vooral de juridische, bestuurlijke en bedrijfsmatige aandachtspunten met betrekking tot inrichting en beheer van islamitische grafakkers aan de orde.

Inhoud

 1. Inleiding
 2. Wie is verantwoordelijk?
  De taak van de overheid, de begraafplaats en het individu
 3. De islamitische begrafenis
  Specifieke aandachtspunten
 4. De islamitische grafakker
  Inrichting en beheer
 5. Eeuwige grafrust
  Moslims en grafrechten
 6. Verordeningen en tarieven
  Het vastleggen van rechten en plichten
 7. Samenwerking in de praktijk
  Enkele voorbeelden en suggesties
 8. Overige informatie

Prijs & bestellen

Prijs voor leden € 15,00 / niet-leden € 17,50, excl. verzendkosten* 
Bestellen kan door een mail te sturen aan de LOB o.v.v.:

 • de titel van de publicatie
 • het gewenste aantal publicaties
 • het aflever- én factuuradres

*  € 4,25 bij brievenpost  of € 6,95 bij een pakket, bij totale bestelling hoger dan € 75,00 worden geen verzendkosten in rekening gebracht