Asbus bijzetting

Rubriek: Begraven en regelgevingOnderwerp: e. Asbestemmingen

VRAAG

Mijn moeder is gecremeerd en de urn ligt in een urnengraf. Mijn vader wil als hij overlijdt begraven worden. Zou de urn van mijn moeder t.z.t. kunnen worden bijgezet in zijn graf.

ANTWOORD

Op de meeste begraafplaatsen is het toegestaan dat een asbus / urn in een particulier graf bijgezet wordt.  Het beste is om contact op te nemen met de beheerder/eigenaar van de betrefende begraafplaatsen hier navraag naar te doen.

Een aandachtspunt is het urnengraf waarin de asbus van uw moeder staat. Wanneer uw vader rechthebbende op het urnengraf is, moet het recht na zijn overlijden eerst overgeschreven worden op naam van iemand anders. De nieuwe rechthebbende moet namelijk toestemming geven voor het verwijderen van de asbus. Een vergelijkbaar iets is van toepassing op het plaatsen van de asbus in het graf waarin uw vader begraven wordt. Ook hier is het de rechthebbende die toestemming dient te geven voor het plaatsen van de asbus.

Het lijkt wellicht omslachtig, maar dat valt op zich best mee wanneer de juiste procedure gevolgd wordt. De medewerkers van de begraafplaatsen kunnen u hierover verder informeren.

IW nov23
30 november 2023