Begraven in verkeerd graf - wat nu?
Rubriek: Begraven en regelgevingOnderwerp: k. OverigeVRAAG
Zeer recent is een overledene in een verkeerd graf begraven. Welke actie(s) dienen wij als bestuur van onze bijzondere begraafplaats te nemen?
ANTWOORD
Dat een overledene in een verkeerd graf begraven is, is natuurlijk voor alle partijen een heel vervelende situatie die onmiddellijk actie vraagt. Het is vervelend voor de nabestaanden van de overledene, voor de rechthebbende op het graf waar onterecht in begraven is, maar natuurlijk ook voor jullie als Stichting begraafplaatsen XX. U liet me weten dat het gebruik van het verkeerde graf ontstaan is, doordat degene die het graf gemaakt heeft een vergissing begaan heeft. Een bestuurslid van de Stichting heeft de fout ontdekt.
Begraven in een graf waar de rechthebbende geen toestemming voor gegeven heeft is een erg vervelende fout, maar een fout die met medewerking van alle betrokkenen en van de burgemeester van uw burgerlijke gemeente, technisch gezien redelijk makkelijk en snel te herstellen is. Ik schrijf technisch gezien, omdat ik me realiseer dat de impact voor alle betrokkenen groot kan zijn.
Mijn advies is u is als volgt:
- Informeer liefst vandaag nog in een persoonlijk gesprek zowel de rechthebbenden op het graf waarin onterecht begraven is, als de opdrachtgever van de begraving, dus de nabestaanden. Erken ruiterlijk dat door of namens de Stichting een fout gemaakt is en dat u er alles aan zult doen om de fout te herstellen.
- Informeer de uitvaartverzorger over de fout en laat hem of haar weten dat u werkt aan een oplossing en herstel van de gemaakte fout. Laat hierin de regie niet uit handen trekken. Uw organisatie zat fout en u gaat het oplossen.
- Ik adviseer om niet te proberen om grafrecht van het ene graf over te schrijven naar het andere graf. Families hebben een bepaalde plek, een bepaalde rij in gedachten waar ooit begraven moet worden, probeer daar niet tussen te komen. Op termijn kan dat tegen u werken. Voor u het weet krijgt u het verwijt: we hadden eigenlijk dat graf willen gebruiken, maar dat kon niet omdat er een fout gemaakt was.
- Om de situatie te herstellen zal er een opgraving en herbegraving moet plaatsvinden. Dat klinkt zwaar en dat is het ook. Echter, zoals ik eerder schreef, in dit stadium redelijk makkelijk uit te voeren. Het vraagt alleen wel een zorgvuldige voorbereiding.
- Op grond van Artikel 29, lid 1 Wet op de lijkbezorging (Wlb) is er bij verplaatsing van de overledene naar een ander graf sprake van een opgraving en herbegraving. De burgemeester is bevoegd om hiervoor vergunning verlenen. Hiertoe moet een schriftelijk verzoek gericht worden aan de burgemeester. De rechthebbende op het foutieve graf moet hiervoor toestemming verlenen.
- Probeer de rechthebbende op dat graf zover te krijgen dat hij/zij schriftelijk toestemming verleend tot opgraving van de overledene.
- Schrijf, namens de nabestaanden, een brief aan de burgemeester waarin u verzoek een vergunning te verlenen voor de op- en herbegraving van de overledene. Benoem alle relevante informatie; dus volledige namen van de overledene, overlijdens- en begraafdatum, grafnummer waarin begraven is en het grafnummer waarin begraven had moeten worden en waarin de herbegraving moet plaatsvinden. Verwijs in het verzoek naar de toestemming van de rechthebbende op het graf waarin nu begraven is en sluit zijn/haar verklaring ook bij. Leg duidelijk uit dat er begraven is in een verkeerd graf en dat u de ontstane situatie in overleg met de nabestaanden zo spoedig mogelijk wil herstellen om de rouwverwerking van de nabestaanden niet verder te belemmeren.
- Ik adviseer u de brief zo spoedig mogelijk zowel af te geven op het gemeentehuis en een ontvangstbevestiging te vragen, als per mail te richten aan de burgemeester. Gezien het spoedeisende karakter van de aanvraag, kunt u overwegen om de chef van het kabinet van de burgemeester op de eerstvolgende werkdag telefonisch te informeren over het verzoek tot opgraving.
- Wanneer ik behandelend ambtenaar zou zijn, zou ik de burgemeester adviseren de vergunning te verstekken onder de voorwaarde dat de opgraving op zeer korte termijn uitgevoerd moet worden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er geen vergunning verleend wordt. Wanneer dat wel het geval zou zijn, houdt de LOB zich aanbevolen om u verder te adviseren.
Noot: wanneer u advies wilt hoe het verzoek tot opgraving er inhoudelijk het beste uit kan zien, wil de LOB u daar ook wel behulpzaam bij zijn. Neem dan even contact met ons op.
We wensen u sterkte en succes bij de lastige gesprekken die gevoerd moeten worden.
IW mrt '25
13 mei 2025