Digitaal Verlof tot begraven

Onderwerp: Begraven en regelgeving

Vraag
Sinds 2016 is digitaal aangifte overlijden en/of verlof tot begraven/cremeren toegestaan. (artikel VNG juli 2018) De ondernemers ontvangen hiermee niet het originele verlof dit wordt via de e-mail gestuurd. Het gevolg is dat wij nu een kopie van een verlof hebben ontvangen. Wat vaker voor zal gaan komen. Een origineel was verplicht, is dit nog zo oftewel hoe wordt hiermee omgegaan? Wat is wettelijk toegestaan?

Antwoord
Als LOB pleitten wij er tot 2016 altijd voor om alleen het origineel van het Verlof tot begraven te accepteren. Echter, in 2016 heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op een vraag vanuit de BGNU gemeld, dat een digitale versie ook een wettelijk document is. De brief nauwkeurig interpreterend is een kopietje niet voldoende, maar het doormailen vanaf het originele verlof wel. Wij zien dit als een niet voldoende doordachte uitspraak van het ministerie en hebben hen hierop attent gemaakt. In theorie kan er ons inziens misbruik worden gemaakt van het document.

Zolang niemand over dit punt een rechtsgang maakt, bestaat er geen jurisprudentie. Tot die tijd is een doorgemaild verlof dus voldoende.


29 juli 2020