Is voorlopen een wettelijke verplichting?

Onderwerp: Begraven en regelgeving

Vraag

In deze coronatijd mag ik van mijn leidinggevende niet voorlopen. Het gemeentebestuur overweegt het voorlopen helemaal af te schaffen met als reden: kostenbesparing. Een ander argument is dat omliggende gemeenten het voorlopen ook hebben afgeschaft. Is voorlopen wettelijk verplicht?

Antwoord

Er is geen wettelijke verplichting om als vertegenwoordiger van de gemeente of als beheerder aanwezig te zijn bij een uitvaart. De LOB adviseert echter wel dat er een vertegenwoordiger van de gemeentelijke begraafplaats aanwezig is. Deze persoon dient bij aankomst van de stoet met de overledene de papieren (Verlof tot Begraven) te controleren. Ook kan hij of zij voorlopen naar de graflocatie. De eigenaar van de begraafplaats is namelijk volledig verantwoordelijk voor de uitvaart op het begraafplaatsterrein. Eventueel kan deze representatieve taak worden uitbesteed aan derden, mits deze volledig op de hoogte is van de verantwoordelijkheden.

Uit ons kwaliteitsonderzoek blijkt dat ongeveer 55% van de LOB-leden met een voorloper werkt. De LOB vindt dit percentage te laag. Een voorloper komt de klantvriendelijkheid zeker ten goede. Alles kan afgedaan worden met ‘dat is te duur’, maar daarmee kom je in een neerwaartse spiraal: steeds minder mensen kiezen voor begraven. Helaas zijn er veel partijen die niet de klantvriendelijkheid maar de kosten op de eerste plaats zetten.


10 september 2020