Naam op grafsteen die daar niet begraven ligt

Rubriek: Monumenten / grafbedekkingOnderwerp: a. Steen

Vraag:

Er ligt bij onze begraafplaats een graf met 2 overledenen. Op de grafsteen staan ook hun namen etc. Nu wil de familie er een naam bijzetten van iemand die gecremeerd is en ergens anders is uitgestrooid. Hoe denkt het LOB daarover?

Antwoord:

U vraagt zich af of de rechthebbende van een graf de naam mag laten bijplaatsen op het gedenkteken die niet in het betreffende graf ligt begraven. U bent hier vooralsnog niet mee akkoord gegaan om administratieve redenen.

Ik neem toch aan dat de grafadministratie niet afhankelijk is van informatie, vermeld op een gedenkteken, maar van grafaktes dan wel van verloven tot begraven en eventueel andere ondertekende correspondentie. In een hypothetisch geval dat er misverstanden ontstaan over wie er in een graf liggen begraven en u verwijst dan naar de tekst op het gedenkteken, dan staat u bij een rechter niet sterk.

In veel reglementen/verordeningen wordt vermeld over de tekst/afbeelding op een gedenkteken dat deze niet aanstootgevend mag zijn voor anderen, zulks te beoordelen door de houder van de begraafplaats. Dat lijkt mij eerlijk gezegd afdoende. Veel monumenten op veel begraafplaatsen bevatten namen van overledenen die daar niet liggen begraven, maar die voor de nabestaanden wel een emotionele waarde hebben om te herdenken. Voor veel nabestaanden is dit een mooie oplossing.


15 augustus 2017