Onkruidbestrijding zonder chemicaliën

Onderwerp: Beheer en exploitatie

Vraag:

Onkruidbestrijding op onze grindpaden hebben wij tot nu toe zelf gedaan met RoundUp.
Dit is volgens onze informatie niet meer toegestaan.
Wel mag dit nog voor 1 jaar door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd.
Als alternatieven zijn ons bekend; branden en zout.
Wat zijn de ervaringen met de alternatieven voor RoundUp en klopt het dat wij in 2015 geen RoundUp meer mogen gebruiken?

Antwoord:

Het is juist dat binnenkort het gebruik van Round Up en andere chemische middelen ter bestrijding van onkruid in de openbare ruimte en op begraafplaatsen niet meer is toegestaan.
De officiële datum is november 2015. Voor het gemak dus m.i.v. voorjaar/groeiseizoen2016. In de wintermaanden 2015/2016 zult u toch niet spuiten.
Reeds vele jaren worden alternatieve bestrijdingsmethoden ingezet. De meest toegepaste zijn: borstelen (op verharding), branden en stoom/ heet water.
Zout wordt ook gebruikt maar slechts minimaal.
Er is heel veel discussie over de vraag welke methoden meer of  minder milieubelastend zijn. Over dat onderwerp staan de neuzen nog niet eensgezind een kant op.
Maar we mogen er toch wel vanuit gaan dat chemische middelen het meest belastend zijn. Daarom wordt het gebruik nu ook verder teruggedrongen.
Genoemde alternatieven zijn bruikbaar. De LOB is niet in de positie om voorkeur uit te spreken. Bovendien kan de keus worden bepaald door de specifieke situatie. Die ken ik niet.
Ligging en oppervlakte kunnen een rol spelen. Kleine oppervlakten zou u bijvoorbeeld  zelf kunnen branden.
Ik wil u ook graag wijzen op het volgende.
U kunt er ook voor kiezen de grindpaden om te vormen tot graspaden. Weliswaar eenmalig een flinke investering.
Maar u lost het probleem dan in een keer goed op. Bijkomend groot voordeel is dat uw begraafplaats als veel groener en vriendelijker zal worden ervaren.
Maar ook hier geldt. Ik ken uw situatie niet en kan dus niet goed oordelen over de mogelijkheid van vergroenen in uw situatie.
Welke  keus u ook maakt u zou in elk geval meerdere offertes willen vragen aan deskundige externe bedrijven voor zover u daarvan gebruik gaat maken.

Jo Beltman
30 januari 2015