Ruimingsbeleid

Rubriek: Begraven en regelgevingOnderwerp: j. Ruimen / schudden

VRAAG

Op onze gemeentelijke begraafplaats zijn wij bezig met het ruimingsbeleid. In een overleg kwamen de volgende twee vragen aan de orde:

  1. Mag een graf geruimd worden waarvan de rechthebbende is overleden en er nog actueel grafrecht op het graf bestaat? We hebben meer dan een jaar een bordje bij het graf geplaatst en zelf ook moeite gedaan, maar hebben geen nieuwe rechthebbende kunnen vinden.
  2. Mag een graf geruimd worden op het moment dat de termijn van het grafrecht is verlopen en het graf daardoor dus aan de gemeente is vervallen? De rechthebbende is diverse malen aangeschreven en reageert niet.

Kunnen deze situaties meelopen in de reguliere processen of moeten we hiervoor nog iets extra’s doen?

ANTWOORD

Voor het gemak en de leesbaarheid, kopieer ik uw vragen over het ruimingsbeleid binnen uw gemeente en geef eronder een reactie.

  1. Mag een graf geruimd worden waarvan de rechthebbende is overleden en er nog actueel grafrecht op het graf bestaat? We hebben meer dan een jaar een bordje bij het graf geplaatst en zelf ook gezocht, maar hebben geen nieuwe rechthebbende kunnen vinden.

Wanneer er nog een actief grafrecht op een graf rust, mag je het graf niet ruimen. U schrijft dat er een jaar lang een bordje bij het graf gestaan heeft en dat jullie zelf actief gezocht hebben naar een nieuwe rechthebbende. De rechthebbende is dus overleden en er heeft geen overschrijving plaatsgevonden. Ik ga ervanuit dat de Beheersverordening die geldig is sinds datum/maand/ 2023 nog steeds de actuele versie is. Artikel X gaat over het overschrijven van grafrechten. Lid 2 en lid 3 zijn in deze situatie van belang. De rechthebbende is langer dan een jaar geleden overleden. Daarnaast heeft er gedurende dat jaar geen overschrijving plaatsgevonden. Lid 3 geeft dan aan dat het college op grond van artikel 27, lid 2 het grafrecht vervallen kan verklaren.

Het officieel vervallen verklaren met wel gebeuren, voordat u het graf mag ruimen. Het grafrecht is door of namens het college verleend en het moet dus ook door of namens het college vervallen verklaard worden. Kijk in het mandaatbesluit of een ambtenaar dit mag doen namens het college of dat het als hamerstuk naar het college moet. Let erop dat op grond van de Awb er een bezwaarmogelijkheid is tegen dit besluit. Dus publiceer het besluit en wacht de bezwaartermijn af voordat u gaat ruimen. Ik verwacht geen bezwaar, anders had de bezwaarmaker zich eerder kunnen melden en het grafrecht op naam kunnen stellen, maar volg het wettelijke traject voordat u gaat beginnen met ruimen.

2.Mag een graf geruimd worden op het moment dat de termijn van het grafrecht is verlopen en het graf daardoor dus aan de gemeente is vervallen? De rechthebbende is diverse malen aangeschreven en reageert niet.

Ik kijk hiervoor ook weer naar jullie Beheersverordening. Artikel U, lid 1 geeft aan:

Artikel Y. Vervallen grafrechten

  1. De grafrechten vervallen:
  2. door het verlopen van de graftermijn;

De rechthebbende heeft het grafrecht niet verlengd. Op grond van artikel Y, lid 1a is het grafrecht hiermee aan het einde van de grafrechttermijn vervallen en komt dan voor ruiming in aanmerking. Ik adviseer wel om de (voormalige) rechthebbende per aangetekend schrijven te informeren dat het grafrecht is komen te vervallen doordat er geen verlenging heeft plaatsgevonden. Bouw die zekerheid in ondanks dat dat geen wettelijke verplichting is.

Kortom, bij uw eerste vraag aandacht voor het officieel vervallen van het grafrecht voordat u overgaat tot ruimen. Bij vraag 2 kunt u gaan ruimen, maar ik adviseer die aangetekende brief simpelweg in uw bedrijfsprocessen op te nemen.

Veel succes bij het actualiseren van het ruimingsbeleid en verlies daarbij artikel 33 van uw Beheersverordening niet uit het oog want voordat u er erg in hebt, bent u het funerair erfgoed kwijt. Wanneer u eventueel bovengrond gaat ruimen, vraag ik aandacht voor het Funerair Depot – Stichting Dodenakkers.nl

IW mrt '25
13 mei 2025