Traceren van graven

Rubriek: Beheer en exploitatieOnderwerp: a. Planvorming

Vraag

Bij de aanleg van een nieuw, natuurlijker ingericht graf vak is de grafnummering een uitdaging.  Hoe regelen we dit het beste in?

Antwoord

Om graven welke niet op ‘standaard’ rijen liggen te kunnen traceren kunt u het beste gebruik maken van de GPS lengte- en breedtecoördinaten van de individuele graven. In de begraafplaatsadministratie maakt u grafnummers aan en voeg de GPS coördinaten per individueel graf toe. Dat vraagt op de begraafplaats zorgvuldig vaststellen van de coördinaten, maar op deze wijze is een graf op de begraafplaats weer te traceren. Het maakt dan ook niet ook dat de graven in een willekeurige positie op het terrein gelegen zijn.

Daarnaast is het natuurlijk verstandig om de positie van de graven ook vast te leggen op een plattegrond. Met behulp van de GSP coördinaten creëert u een tekening waar de individuele graven op weergegeven worden.

Er zijn begraafplaatsen bekent die (tevens) alternatieve oplossing ingevoerd hebben. Bijvoorbeeld met het op de stam van de boom ernaast plaatsen van een chip, die de richting van het graf aangeeft of het werken met cirkels van een bepaalde doorsnede (drie of vier meter) waarbinnen de familie zelf de positie/richting van het graf kan kiezen. Echter in alle gevallen worden de graven met GPS ingemeten.

IW
3 januari 2022