Adopteer een graf

Heeft u op uw begraafplaats ook graven die niet of steeds minder worden bezocht? En dat als gevolg daarvan die graven er enigszins onverzorgd uitzien? Misschien zijn het wel graven van bekende lokale personen of minder bekende, maar wel voorouders van de huidige stads- of dorpsgenoten. Graven die in ieder geval historisch gezien, waardevol genoeg zijn om in stand te houden, ook al is er geen rechthebbende meer. Alleen, ik hoor het u al zeggen, in standhouden kost tijd en geld en waarschijnlijk heeft u voor deze bijzondere graven een tekort aan beiden.

Het oprichten van een aparte stichting, die mensen of een organisatie in staat stelt een graf te adopteren, is dan het overwegen waard. Oorlogsbegraafplaatsen doen dit bijvoorbeeld al veelvuldig en bieden verschillende opties aan die u ook kunt inzetten. Zoals onder andere het vragen van een financiële bijdrage (bijvoorbeeld tussen de € 15 en € 100 per jaar) waarmee extra onderhoud aan het graf haalbaar wordt. De adoptant ontvangt daarvoor in de plaats een certificaat en achtergrondinformatie over de persoon die in het graf ligt. Of een vermelding op uw website wie welk graf geadopteerd heeft en waarom. Maar ook een nieuwsbrief waarin de adoptant op de hoogte wordt gehouden behoort tot de mogelijkheden.

Voor mensen waarvan hun voorouder bij u ligt begraven, kan het waardevol en bijzonder zijn om een graf te adopteren. Maar ook voor scholen is het interessant en zit er vaak een educatieve waarde aan vast. Misschien ligt de oprichter van de school er wel begraven en kunnen de scholieren achterhalen wie deze man of vrouw was. Daarnaast vinden bedrijven het steeds belangrijker om maatschappelijk betrokken te zijn en door een graf te adopteren, tonen ze dit duidelijk aan de buitenwereld.

Een andere vorm van adopteren is dat mensen die een graf adopteren na hun overlijden zelf mogen worden begraven bij hun adoptieoverledenen. Lees er hier meer over.

Onderstaande documenten kunnen u van dienst zijn, waarbij het formulier eenvoudig is aan te passen:

Stichting oprichten V1

Voorbeeld formulier grafadoptie V1

Wilt u meer weten dan wel advies ontvangen hoe dit aan te pakken, neem dan contact op met het bedrijfsbureau van de LOB.