De Begraafplaats

April 2014

Eens of oneens met de volgende stelling:

Bij dit nummer zit een bijlage over de LOB-bedrijvendag. Hierin geven o.a. Leon Bok, Marie-Louise Meuris, Wim van Oort en Ada Wille antwoord op de volgende twee vragen:  Het is het uur U voor begraafplaatsen. Als begraafplaatsen nú niet zorgen dat de exploitatie op orde is en begraven voor meer mensen weer aantrekkelijker wordt, zullen er in de toekomst veel begraafplaatsen verdwijnen. Wat kunt u bijdragen aan een betere exploitatie?

Een plek onder de zon

© Anja Krabben & Pauline Prior

Is het in deze tijden van slechte begraafcijfers niet hard nodig dat begraafplaatsen serieus het commerciële pad op gaan? En laten zien wat ze te bieden hebben in mooie en pakkende reclameboodschappen. Tot op heden begeven begraafplaatsen zich nog nauwelijks in de wereld van advertising en branding. Zou het mogelijk zijn ‘het begraven’ als brand in de markt te zetten?

Bekijk het volledige artikel

Eén groot grasveld

© Pauline Prior

De Nederlands Hervormde begraafplaats te Hoogezand is feitelijk één groot grasveld met monumentale grafzerken. Mooi en eenvoudig, zo lijkt het principe te luiden bij eigenaar en gebruikers.

De wethouder

© Harry Perrée

Leeuwarden beheert begraafplaatsen niet als opbergplaatsen van overledenen, maar als cultuurhistorisch erfgoed, aldus wethouder Isabelle Diks. Bijzonder trots is ze op de restauratie van de Stadsbegraafplaats. “Iedereen zegt: als je zo’n ingewikkelde monumentale begraafplaats wilt beschermen, is dít de manier om het te doen.”

De BegraafplaatsApp

© Anja Krabben

Hij is bijna klaar, DeBegraafplaats App, die gratis zal zijn voor de gebruiker (consument) en waarmee uw begraafplaats het digitale tijdperk kan betreden.

Verder...

  Begraafplaatsen die een tweede leven hebben gekregen. Door Lex Veldhoen Het begraafplaatsgevoel van… Hester Hobbelink, uitvaartondernemer in Amsterdam. Door Anna Kroon Cultuurbegraafplaatsen, de column van Leon Bok De Dames inspecteren Rustoord in Diemen. Beroemd, begraven… en geruimd: Elisabeth en Frits Zernike, van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam Door Angelique Scheerder Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten. Begraaftweets en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer komt uit in juni 2014, week 23.