De Begraafplaats

april 2021

Vriendenclubs

© Leon Bok

Vrienden van de begraafplaats, al of niet verenigd in een stichting, ‘redden’ een begraafplaats. Het gebeurt steeds vaker. Soms mislukt het, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar het goed gaat. En dat komt de eigenaar, vrijwilligers én nabestaanden ten goede.

Aqua-uitvaart

© Esther Kooistra en Anja Krabben

De verwachting is dat resomeren in de nieuwe Uitvaartwet zal worden opgenomen. Wat betekent dit voor begraafplaatsen? En welke kansen biedt dat? Enkele belangrijke vragen en antwoorden over resomeren oftewel de aqua-uitvaart.

Huis te Vraag

© Marie-Louise Meuris

Een jaar geleden overleed Leon van der Heijden. Dertig jaar lang was hij de beheerder en tuinman van Huis te Vraag. Marie-Louise Meuris leerde hem kennen toen zij directeur was van De Nieuwe Ooster en voelt zich voor altijd schatplichtig aan hem.

@La_colonia_del_monumentale

© Babs Bakels

Cimitero Monumentale van Milaan is een historische begraafplaats uit 1866, waar veel beroemdheden begraven liggen en prachtige grafkapellen van invloedrijke Milanese families staan. Een groep van 12 vrijwilligers zorgt er voor de kattenkolonie. Iedereen voert de katten twee keer per week. Waaronder Simona, die daarnaast ook de Instagramaccount beheert.

Drijfveren

© Anna Kroon

Natuurlijk is zij niet de enige vrouwelijke begraafplaatsdirecteur in Nederland, maar zij was – in 2019 – wel de eerste (in 189 jaar) bij Pax Stichting R.K. Begraafplaatsen in Den Haag. Astrid Oranje (1964) werkt er al sinds 1984 en voelt zich daardoor zeer verbonden en vergroeid met St. Petrus Banden en St. Barbara, de twee begraafplaatsen onder haar beheer. Wat drijft deze begraafplaatsdirecteur (én redactielid van De Begraafplaats)?

Een heidag doet wonderen

© Harry Perrée

Hoe heeft Begraafplaats Groene Kerk in Oegstgeest het LOB-rapport De begraafplaats van de toekomst gelezen? En naar welke toekomst werken ze toe? Bestuursvoorzitter Rien van Elsacker vertelt. Het thema voor de komende heidag: echtparen waarvan de ene partner begraven en de ander gecremeerd wil worden.

Bekijk het volledige artikel

Van alle markten thuis zijn

© Gerda Nater

De oudste aanbieder van cursussen voor begraafplaatsmedewerkers werkt sinds enige tijd onder een andere naam. En er is meer veranderd, want het werken op een begraafplaats vraagt om zo veel meer dan alleen groene vakkennis. Medewerkers worden geconfronteerd met rouw en meer dan vroeger hebben ze te maken met mensen van diverse culturen en met speciale wensen. Goede communicatie en klantvriendelijkheid worden steeds belangrijker.

Klokkenstoelen

© Koos Dubbelman

Sinds eeuwen heeft begraafplaats Siegerswoude weer een klokkenstoel, zoals zoveel Friese begraafplaatsen. Klokken die ‘de levenden roepen en rouwen om degenen die treuren’.

Verder ...

Voorwoord, Columns, Liefde op de begraafplaats ...

Bekijk het volledige artikel