De Begraafplaats

april 2022 THEMANUMMER Hergebruik grafmonumenten

Circle Stone - “De consument moet het wel willen”

© Rob Bruntink

Circle Stone startte drie jaar geleden met het doel het recyclen van grafstenen te stimuleren. Hoe staat de praktijk er inmiddels voor?

Bekijk het volledige artikel

Funerair depot

© Leon Bok

Het ‘virtueel depot voor funeraire cultuur’ bestaat al sinds 2008, maar vraag en aanbod vinden elkaar nog te weinig. De LOB wil helpen dit te verbeteren.

Nieuw leven

© Anna Kroon

Hergebruik waar mogelijk en daarmee ‘nieuw leven’ geven aan een gebouw, een grafmonument, een boom, de hele begraafplaats, dat is de missie van Anita van Loon, sinds 2019 directeur van Uitvaartstichting Hilversum.

Geen steen verdwijnt zomaar

© Anja Krabben

Een oud mausoleum opnieuw uitgeven, grafstenen van geruimde graven ter beschikking stellen aan armlastige rechthebbenden, stenen recyclen tot voetpad of stenen meegeven aan kunstenaars die er iets moois van maken, het gebeurt allemaal op het kerkhof in Oud Sloterdijk te Amsterdam.

De emotie behouden

© Anja Krabben

Een tafel of bank van een oude grafsteen, een kandelaar of waxinelichtjes uit een urnsteen. Er is zoveel mogelijk met een oude graf- of urnsteen. Michiel van Luijn hoopt dat begraafplaatsen zich door zijn voorbeelden laten inspireren.

Verder ...

De drijfveren van Wim Lammers, Liefde op de begraafplaats, Columns ...

Bekijk het volledige artikel