De Begraafplaats

Augustus 2012

Eigentijds begraven 1

© Leon Bok

Er is veel meer mogelijk rond begraven dan nu meestal aangeboden wordt, meent funerair deskundige Leon Bok. Vooral door bestaande graven intensiever te gebruiken. Een pleidooi voor het hergebruik van graven en het intensiever gebruiken van familiegraven.

Eigentijds begraven 2

© Titia Hajonides & Sandra Schuit

Veel begraafplaatsen lijken op elkaar. De tijd is rijp voor verruiming van het aanbod, menen de landschapsarchitecten van ZIJAANZICHT. Boomgaardgraven, bosgraven, dijkgraven, heidegraven, graftuinen, ideeën genoeg. Ook voor de uitbreiding van bestaande begraafplaatsen. 

Kijken in Enschede

© Gerda Nater

De LOB Regiobijeenkomst in Enschede trok veel nieuwsgierige beheerders die de wandgraven nu eindelijk eens van dichtbij wilden zien. Een levendig verslag van een afwisselende dag.

Natuurlijke geluidsschermen

© Ada Wille

Werden onze begraafplaatsen vanaf de 19de eeuw buiten de bebouwde kom aangelegd, inmiddels zijn de meeste alweer ingehaald door de stad en liggen ze ingeklemd tussen de bebouwing en (snel)wegen. Natuurlijke geluidswallen kunnen de gewenste rust deels weer terughalen.

begraven betaalbaar maken, èn bijzonder

© Anja Krabben

’t Lalibellum op Zorgvlied is een bijzondere plek geworden. Het geeft algemeen begraven een allure die het tot nu toe niet had. En speelt in op de wens van nabestaanden het betaalbaar en overzichtelijk te houden.

Bekijk het volledige artikel

Open dag in Apeldoorn: cremeren of begraven?

© Pauline Prior

Crematorium en begraafplaats Heidehof organiseerde onlangs een open dag. Een mooie gelegenheid te kijken waarom mensen kiezen voor begraven of cremeren.

Schoonheid met een oud én een nieuw gezicht

De Algemene Begraafplaats te Heemstede, gelegen aan de Herfstlaan, is ongetwijfeld een van de mooiere begraafplaatsen van ons land. Roel Hoogendoorn (63), al 37 jaar beheerder van de begraafplaats, vertelt over de begraafplaats.

Verder

Openluchtconcert in de oogstmaand. Geluiden op de begraafplaats, door Roy de Beunje Verloren identiteit, de column van Leon Bok. Het begraafplaatsgevoel van… Arno Damhuis . Door Anna Kroon De Dames bezoeken de begraafplaats van Zierikzee. Beroemd & Begraven: Han Voskuil op begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag. Door Roy de Beunje De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer van 2012 komt uit in oktober 2012, week 41.