De Begraafplaats

Augustus 2013

Ruimen ‘not done’ in Engeland

© Nynke Wierda

Ruimen gebeurt nauwelijks in Engeland. Het gevolg zijn volle begraafplaatsen, ruimtegebrek, torenhoge grafprijzen en een hoog crematiecijfer. Verklaart dat ook het succes van de natuurbegraafplaatsen?

Gratis in België

© Pauline Prior

België kent nagenoeg geen bijzondere en particuliere begraafplaatsen. Begraven is een zaak van de gemeente en is de eerste tien jaar gratis.

Friedhofszwang in Duitsland

© Anja Krabben

Ook in Duitsland neemt het crematiecijfer toe. Maar anders dan bij ons mag as niet mee naar huis worden genomen. Je zou dus denken dat méér cremeren in Duitsland niet tot lege begraafplaatsen leidt. De werkelijkheid is anders.

Bekijk het volledige artikel

Er wordt ook begraven op Bali

© Pauline Prior

Wie aan de lijkbezorging op Bali denkt, denkt vooral aan de hindoestaanse crematies. Dat geldt voor het grootste deel van de bevolking, die voor 93% uit hindoes bestaat. Maar er wordt ook begraven, om de 1,2% christenen een laatste rustplaats te geven. Pauline Prior bezocht enkele christelijke begraafplaatsen.

Laatste rustplaats van Nabokov en Kokoschka

© Pauline Prior

De Zwitsere stad Montreux, gelegen aan het meer van Genève, heeft altijd veel bezoekers getrokken, onder andere als bezoekers aan de vele festivals die hier gehouden worden. Deels is dat internatioanle karakter terug te vinden op de begraafplaats.

Verder...

Een oplichtend hart in Antwerpen. Door Lex Veldhoen Achter de advertentie Arno Voogt: “Niet ontkennen dat het soms mis gaat.” Door Anja Krabben Vrouwen aan de macht? De column van Leon Bok. Koude rillingen… De column van Wim van Midwoud. Het begraafplaatsgevoel van… van F. Starik . Door Anna Kroon. Beroemd & Begraven: Anton de Kom op Erebegraafplaats Loenen. Door Roy de Beunje. De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer van 2013 komt uit in oktober 2013, week 41.