De Begraafplaats

Augustus 2014

Voorwoord

© Anja Krabben

Schrok u toen u de cover van dit nummer zag? Dacht u: heb ik wel het goede tijdschrift ontvangen?

Bekijk het volledige artikel

Ook een crematorium?

© Anja Krabben

Slechts een derde van de crematoria in Nederland staat op een begraafplaats. Zouden dat er niet meer moeten zijn? Haal het crematoria binnen de begraafplaatspoort. Lukt dat niet, werk samen met de crematoria in de buurt en haal de as binnen.

Bekijk het volledige artikel

Cremeren is heidens

© Pauline Prior

Twee gemeenten, twee verschillende uitvaartculturen. De gemeente Ridderkerk heeft een urnentuin, maar daarin worden jaarlijks slechts vijf urnen bijgezet, tegen 300 begravingen per jaar: 90 procent van de overledenen wordt begraven. In de gemeente Enschede is het percentage crematies 78 procent. Hoe is dit verschil te verklaren?

Grafdelver c.q. ovenist

© Pauline Prior

Op begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam staat sinds verleden jaar het eerste crematorium op een katholieke begraafplaats. Begraafplaats en crematorium liggen ook nog eens midden in een woonwijk. De buurt vindt het prima, het crematorium loopt nu al boven verwachting.

De vrouw achter het crematorium

© Anja Krabben

Ere wie ere toekomt. Het crematorium op St. Laurentius was er niet gekomen – of niet nu – als Nicoline Zemering, ex-directeur van Laurentius, geen ingeving had gehad.

Prijs bepaalt de keuze?

© Anja Krabben

Je hoort en leest het steeds vaker: de hoge prijs van een graf dwingt mensen tot cremeren, soms tegen hun eigenlijke wens voor begraven in. Maar is dat echt zo?

De wethouder: Gorinchem wil in 2016 crematorium op algemene begraafplaats

© Harry Perrée

Zelfs in Gorinchem, waar het hoge aandeel christelijke inwoners begraven populair houdt, anticipeert het gemeentebestuur op dalende inkomsten van de begraafplaats, zegt wethouder Arjen Rijsdijk. Hij verwacht dat de inkomsten uit een crematorium op de begraafplaats, te bouwen en exploiteren door een particulier bedrijf, verlichting kunnen geven.

Vooral as, een enkele begraving

© Pauline Prior

Is dat de toekomst van veel begraafplaatsen? Een openbaar en groen wandel-en rustgebied voor de omgeving zijn. Daarnaast nog een enkele begraving hebben, maar vooral asbijzettingen. Zoals de katholieke begraafplaats in Purmerend Overwhere.

Het was me de Week wel

© Barbara Mastwijk

Dit jaar werd eind mei, begin juni voor het eerst in Nederland de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Wim van Midwoud, trekker van dit evenement namens de LOB, blikt terug. En hij roept begraafplaatsen op om volgend jaar mee te doen. Plus: vier van de 44 begraafplaatsen die meededen vertellen hoe dat ging.

Verder...

De Dames inspecteren Yarden Uitvaartcentrum, crematorium en begraafplaats Steenbrugge te Diepenveen. Het begraafplaatsgevoel van… Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Tekst en foto Anna Kroon Begraafplaatskunde, de column van Leon Bok Beroemd, begraven… en geruimd: Jan Ernst van der Pek en Louisa Went. Door Roy de Beunje Begraaftweets en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer komt uit in oktober 2014, week 41.