De Begraafplaats

Augustus 2016

Van gemeente naar burgers

© Harry Perrée

Jarenlang was de gemeente Lingewaard de oude begraafplaats Huissen-Stad liever kwijt dan rijk en liet ze deze verslonzen. Geen slimme aanpak, geeft de gemeente nu toe. Na een conflict met burgers die de begraafplaats wilden behouden, groeide de oplossing: de begraafplaats als gedenkpark, beheerd door burgers.

Bekijk het volledige artikel

De Week

© Anja Krabben

Was het dit jaar een geslaagde Week van de Begraafplaats? De redactie van De Begraafplaats vroeg dit aan enkele begraafplaatsen die meededen aan de Week. En stelde hen nog drie andere vragen.

40 jaar op Kleverlaan

© Pauline Prior

Harrie Boelé nam dit jaar afscheid van de gemeente Haarlem, de baas voor wie hij veertig jaar (en drie maanden) heeft gewerkt. Hij had vooral aandacht voor de historie van 'zijn' begraafplaats en heeft dat ook op een tastbare manier achtergelaten.

Drie goede redenen om de Uitvaart Vakbeurs te bezoeken

© Anja Krabben

Eind september vindt de vierjaarlijkse door de VTU georganiseerde Uitvaart Vakbeurs plaats. Wederom in Gorinchem. Twijfelt u nog of u daar naar toe moet / wilt gaan? Misschien helpt dit stuk.

Hoe doen ze het in Usselo?

© Gerda Nater

Begraven in een tijd van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Ditmaal aan Herman Spenkelink, voorzitter van de stichting die de Hervormde Begraafplaats in Usselo (Gemeente Enschede) beheerd. Ook aanwezig: Riëtte Wissink-Roossink, die verantwoordelijk is voor de planning en de verkoop van grafrechten.

Speciale zorg bij kinderen

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Ineke Smit uit Haarlem, die vertelt over de speciale rol van uitvaartondernemers én begraafplaatsmedewerkers bij de uitvaart van een kind.

Ter inspiratie

© Anja Krabben

Alles kan ter inspiratie dienen: kunst, literatuur, films, reizen, gesprekken met anderen. Als je er maar voor open staat. Als je maar bereid bent over grenzen heen te kijken. Een presentatie in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover en het onlangs verschenen Het Groot Gedenkboek zijn twee bijzondere en toegankelijke inspiratiebronnen voor begraafplaatsen.

Bekijk het volledige artikel

Albert Heijn, Zaanser kan het niet

© Pauline Prior

De gemeente Zaanstad beheert acht begraafplaatsen. De begraafplaats aan de Zuiddijk in Zaandam is de grootste, met een oppervlakte van 6 hectare, en telt ongeveer 3.860 graven. De begraafplaats is in 1900 aangelegd en is een rijksmonument. Een portret in woord en beeld.

Een verhalenverteller

© Anja Krabben

Om de beurt komt een oud of een nieuw lid van de LOB aan het woord en vertelt over de waarde van het lidmaatschap en wat er van de LOB wordt verwacht. Dit keer Joop Jansen, poortwachter van de R.K. Begraafplaats te Zutphen.

Verder...

Bekijk het volledige artikel