De Begraafplaats

augustus 2022

Dieren

© Anja Krabben

Gewone begraafplaatsen die ook dieren begraven, het zijn er (nog) maar enkele. Hoewel veel beheerders het idee wel omarmen, zo bleek op een Themadag hierover.

Bekijk het volledige artikel

“Een teckel, een poes en onderop een rottweiler”

© Anja Krabben

Een kleinschalig, natuurlijk ogende dierenbegraafplaats voor kleine huisdieren, met een ‘onderscheidende inrichting’, dat had beheerder Bert Pierik voor ogen toen het bestuur van begraafplaats Bergklooster een verwaarloosd stuk grond van de gemeente Zwolle aankocht. Dat is gelukt. De Zwolse huisdieren hebben een idyllisch laatste rustplaats gekregen.

De goedkoopste

© Rob Bruntink

De gemeentelijke begraafplaats van Losser staat jaar in jaar uit bovenaan de lijst van goedkoopste begraafplaatsen. Hoe doen ze dat in dat Twentse dorp?

Kindvriendelijk

© Rob Bruntink

Enkele begraafplaatsen in Vlaanderen profileren zich als kindvriendelijke begraafplaats. Wat betekent dat? En zouden Nederlandse begraafplaatsbeheerders dit concept kunnen overnemen?

De vriendschap vieren of nachtvlinders tellen

© Anja Krabben

Nu het Weekend van de Begraafplaats niet meer landelijk georganiseerd wordt, lijkt meedoen aan de Open Monumentendag het beste alternatief om je als begraafplaats te presenteren. Maar dat is niet het enige geschikte moment in het jaar. Er zijn nog zoveel meer bijzondere dagen, weken en maanden waar begraafplaatsen bij aan kunnen sluiten. Een overzicht.

Katwijk geïnspireerd door de LOB-studiedag

© Ada Wille

De LOB-studiedag Ecologisch groenbeheer was in 2019 én 2020 een groot succes. Maar beklijfde de informatie ook, is er actie ondernomen door begraafplaatsen? In Katwijk aan Zee zeker. De beheerders aldaar zijn geheel geïnspireerd door de studiedag aan de gang gegaan. “Gewoon beginnen! Maar leg wel uit waarom.”

“Ik hou graag alles bij”

© Harry Perrée

Hij of zij is nog niet gevonden, maar de nieuwe penningmeester van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) komt hoe dan ook in een gespreid bedje terecht. De LOB is een namelijk een financieel gezonde club, verzekert de huidige penningmeester Jeroen van den Broek, die in november afzwaait.

Gaan of niet gaan?

© Anja Krabben

28, 29 en 30 september vindt na een ‘coronavertraging’ van twee jaar in Gorinchem de grote, vierjaarlijkse VTU Uitvaart Vakbeurs plaats. Twijfelt u nog of u zult gaan? Wellicht helpt dit artikel u over de streep.

Verder ...

Fotocollage grafberen, Interview 'De drijfveren van Ton Bovenmars', Liefde op de begraafplaats, Columns en meer

Bekijk het volledige artikel