De Begraafplaats

December 2000

Het tweede leven van een grafsteen

© Harry Perrée

Met een monumentale dodenakker kunnen twee dingen gebeuren. In alle rust slaapt hij, met bijbehorend verval, voor eeuwig in; of de oude grafstenen ruimen stukje bij beetje het veld voor nieuwe. Begraafplaats Tongerseweg in Maastricht bewandelt een derde weg: hergebruik van oude stenen. Zo moet het karakter van de begraafplaats behouden blijven.

Bekijk het volledige artikel

LOB en Terebinth komen dichter tot elkaar

© Anja Krabben

Er zijn hier en daar nog strubbelingen tussen diverse leden van de twee organisaties, maar we moeten niet vergeten dat we grotendeels dezelfde belangen hebben. Een gesprek met Wim Meulenkamp, de nieuwe voorzitter van Vereniging de Terebinth, door LOB-voorzitter Willem van der Putten gekscherend de grootste fanclub van de LOB genoemd.

Bekijk het volledige artikel

Beeldbepalend

Volgens Bram Galjaard is de invloed van een goede grafbeplanting op het beeld van de begraafplaats zo groot, dat we er niet zonder meer aan voorbij kunnen gaan. Over gemeenschappelijke beplanting, zinvolle beplantingen en gereglementeerde beplantingen.

Veilig omgaan met asbest

© mr. W.G.H.M. van der Putten

Asbest is een gevaarlijk goedje. Ook begraafplaatsen kunnen er mee te maken hebben. Bekend is dat de regels voor asbestverwijdering streng zijn. Maar deze gelden niet voor iedere situatie. Door voorzichtig en met gezond verstand te werk te gaan is het meeste asbest eenvoudig zelf te verwijderen.

Bekijk het volledige artikel

Begraafplaatsen met een eigen gezicht

© Pauline de Bok

De Volkskrant-lezers onder u hebben ongetwijfeld gesmuld van de tot voor kort wekelijkse bijdragen van Pauline de Bok. Met haar fraaie beschrijvingen van willekeurige Nederlandse begraafplaatsen schetste zij hoe ons land zijn doden begraaft. Wat bewoog haar om deze serie te maken?

Nieuwe producten en diensten op de Demodagen

© Tekst en foto’s Pauline Prior

Van 12 tot 14 september werden dit jaar de Demodagen gehouden in Papendal bij Arnhem. Op drie velden boden 280 bedrijven hun diensten aan gericht op sport- recreatie- en groenvoorzieningen. Het is al weer de zevenendertigste keer dat deze beurs werd gehouden en het is een van de weinige beurzen waar geen entree geheven wordt. Voor diegene die geen tijd voor deze beurs had ging de redactie van De Begraafplaats op zoek naar noviteiten en ideeën.

Roomse pracht en praal in Utrecht

© Pauline Prior

Zes hectare groot is de Utrechtse rooms-katholieke begraafplaats St. Barbara uit 1875 en daarmee een van de grootste katholieke begraafplaatsen in Nederland. Het huidige gravenbestand bestaat uit ongeveer vijfduizend graven; het aantal begrafenissen bedraagt zo'n 275 per jaar.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina’s: Pauline Prior fotografeerde dieren op grafstenen. Als bijzonder gebouw een poortgebouw in Zutphen. Marie-Louise Meuris vertelt in haar column Hemel & Aarde over het Nederlands Uitvaartmuseum. In de begraafplaats als inspiratiebron: Italiaanse kitsch in Genua. In zijn Vraagbaak behandelt mr. W.G.H.M van der Putten een ongeldig reglement en de begraafplaats als opslagruimte. Verder informatie over nieuwe producten en diensten en uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.