De Begraafplaats

December 2007

Tom Sprenger voorzitter af

© Pauline Prior

Vier jaar geleden nam Tom Sprenger het voorzitterschap van de LOB over van Willem van der Putten. Per 1 januari 2008 legt hij zijn voorzitterschap neer. Onder Van der Putten maakte de LOB een nieuwe start en kreeg de vereniging een eigen gezicht. Het voorzitterschap van Tom Sprenger had andere elementen in zich. “Ik ben er trots op dat de kwestie van de lijkenhoezen is opgelost en dat wij een goed beleidsplan hebben opgezet.”

Bekijk het volledige artikel

Je weet nooit wat je aantreft

© Rob Bruntink

Ruimen is veel in het nieuws de laatste tijd. De Begraafplaats wilde wel eens weten hoe een gewone ruiming, zomaar ergens in Nederland, in zijn werk gaat. Rob Bruntink bezocht diverse keren de Algemene Begraafplaats in Leerdam, waar in het najaar van 2007 meer dan 140 familie- en algemene graven werden geruimd. Hij sprak met zowel de ruimers als met de betrokken medewerkers van de gemeente.

Bekijk het volledige artikel

Uitvaartvereniging met eigen begraafplaats:

© Gerda Nater

Bij de Federatie van Uitvaartverenigingen in Friesland zijn 218 verenigingen aangesloten. Een tiental ervan heeft een eigen begraafplaats. Hoe gaat dat in de praktijk, met zaken als beheer en financiën? En mogen er ook niet-leden begraven worden? De beheerders van Harkema, Augustinusga, Engwierum en Ee vertellen.

Bekijk het volledige artikel

Wanneer wordt een mens een ding?

© Leon Bok

Bij veenlijken lijkt er niet veel aan de hand, maar de tentoonstelling Bodies, waarbij dode lichamen werden getoond, riep veel weerstand op. Kun je lijken eigenlijk wel in een museum tentoonstellen? Lijken zijn toch eigenlijk gewoon overleden mensen? Wanneer wordt een mens een ding? En wanneer hebben begraafplaatsen met deze discussie te maken?

Bekijk het volledige artikel

Van dendrologisch erfgoed tot funerair arboretum

© Wim Zaalberg

Drieënhalf jaar geleden legde Wim Zaalberg zijn werkzaamheden als LOB-consulent neer. Dat wil echter niet zeggen dat begraafplaatsen hem niet meer interesseren. Hij maakt zich de laatste tijd bij herhaling zelfs kwaad als hij al die negatieve en ongenuanceerde verhalen leest in krant en tijdschrift over ruimen en ‘hoge’ tarieven. Het wordt tijd het imago op te poetsen, vindt hij. En hoe kan dat beter dan met de groene pracht die op veel begraafplaatsen te vinden is? Zaalberg roept boomenthousiastelingen op hem hierbij te helpen.

Verder:

Het favoriete plekje is van Miel van de Velde (44), medewerker van de gemeentelijke begraafplaats in Castricum.Op de foto-middenpagina's: Allerzielen Alom 2007.Hedy Vegter vertelt in haar column over grafroof op de begraafplaats.En twee extra columns, een over Allerzielen Alom in Castricum en een over menselijke resten in de keuken.In Beroemd begraven het graf Martinus Nijhoff in Den Haag, dat onlangs is van de totale verwaarlozing is gered door stichting Altvoorde.LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelen in de Vraagbaak vragen over herbegraven, bijbegraven, ruimen, schudden.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het lentenummer komt uit in maart 2008, week 10.