De Begraafplaats

December 2021 THEMANUMMER: Water

Watermanagement

© Koos Dubbelman

De klimaatverandering zal voor grilliger weer zorgen, ook zonder grote rampen kan water voor ernstige problemen zorgen. Er is te weinig of er is te veel. En in dat laatste geval: is er te veel water óp de grond of juist ín de grond?

Vijver, wadi, lijngoot

© Anja Krabben

“We zijn nog te veel gefocust op drooglegging en afvoer van water. Begraafplaatsen moeten anders met water omgaan. Water vasthouden en bergen.” Dat kan op verschillende manieren.

Planten die droogte goed doorstaan

© Anja Krabben

Op de begraafplaats in Putten kwamen ze er proefondervindelijk achter welke planten goed tegen droogte kunnen. Dat leidde tot een database waar elke begraafplaats zijn voordeel mee kan doen.

Bekijk het volledige artikel

Advies op watergebied

© mr. W.G.H.M. van der Putten

De Vraagbaak is geheel gewijd aan vragen (en antwoorden) over water op de begraafplaats. Over een grafverzakking door hevige regenval, grondwater in het graf, te veel regenwater op de dag van een begrafenis et cetera.

De begraafplaats van de toekomst

© Harry Perrée

Eind vorig jaar verscheen het LOB-rapport De begraafplaats van de toekomst. Hoe lezen de begraafplaatsen dit rapport en naar welke toekomst werken ze toe? De Begraafplaats ging op bezoek bij begraafplaats Rotterdam-IJsselmonde. Het motto van beheerder Cor Vink: alles kan, als het past binnen de wet.

“Hier op de begraafplaats krijg ik respect”

© Anna Kroon

Hij was nog net geen 18 jaar toen hij in 1998 via een uitzendbureau terechtkwam in het groenteam van Zeister Bosrust. Martijn van de Weide werkt nu 24 jaar op de begraafplaats. Hij houdt van het buiten werken, maar er is meer dat hem aan het werk op de begraafplaats verbindt.

Begraven in coronatijd

© Harry Perrée

Hoe hebben Nederlandse begraafplaatsen de coronaperiode tot nu toe doorstaan? Heeft corona alleen maar ellende gebracht of ook iets positiefs? LOB-bestuurders en twee begraafplaatsen blikken terug.

Resomeren in holy water als groeikans

© Harry Perrée

Welke kansen biedt resomeren voor begraafplaatsen? Om daar wijzer over te worden namen nieuwsgierige begraafplaatsbeheerders een kijkje bij de eerste resomeerinstallatie die in Nederland in gebruik is genomen.

Verder ...

Tafofielen op Instagram, Columns, Historie Toen en nu op Urk ...

Bekijk het volledige artikel