De Begraafplaats

december 2022

Baten

© Elisabeth Ruijgrok

We kijken te veel alleen naar de financiële kant van begraafplaatsen. Terwijl er ook (vele) maatschappelijke baten zijn. Want de begraafplaats is meer dan een lust voor het oog en een last voor de portemonnee.

Begraafplaatsen

© Brenda Mathijssen

Het ogenschijnlijk eenvoudige woord ‘plaats’ heeft in werkelijkheid veel betekenissen. Wat zijn de diverse betekenissen van ‘plaats’ in begraafplaatsen?

Vlaams voorbeeld

© Ada Wille en Igle Weidenaar

Bernardo Secci ontwierp begraafplaats Hoog Kortrijk: een begraafplaats die één is met het landschap. Staat zijn bijzondere concept bijna twintig jaar na dato nog overeind?

Zelf je bloed prikken

© Anja Krabben

De gemeente Haarlem heeft dit jaar onderzoek gedaan naar het lichamelijk en psychisch welzijn van alle medewerkers van de buitendienst, waaronder de begraafplaatsmedewerkers. “Wat je na half vijf privé doet, heeft ook invloed op je werk.”

Gemiddeld een hoger eindcijfer

© Igle Weidenaar

Kwaliteitsbevordering van begraafplaatsen is één van de doelstellingen die de LOB heeft geformuleerd en door het bestuur is aangewezen als speerpunt van haar beleid. Die kwaliteit is dit jaar weer gemeten.

Verder ...

Fotocollage grafkabouters, Interview 'De drijfveren van Yvette Langbroek (Crematorium Zuylen in Breda), Columns en meer ...

Bekijk het volledige artikel

Leve het lijkenhuisje!

© Anja Krabben

Er staan honderden lijkenhuisjes op de Nederlandse begraafplaatsen, waaronder heel bijzondere. Ze fungeren meestal als opslagplaats. Zonde. Alsof dat het enige is wat je er mee kunt doen.

Bekijk het volledige artikel