De Begraafplaats

februari 2020

Haantje de voorste

© Anja Krabben

Een nieuw begin.

Humusatie

© Anja Krabben

Kunstenaar Rosalie Bak en uitvaartondernemer Susanne Duijvestein willen humusatie (composteren van het menselijk lichaam) onderzoeken. Samen met wetenschappers én begraafplaatsmedewerkers. Een oproep om mee te praten over deze groene, mogelijk nieuwe vorm van lijkbezorging. Lees hier het artikel

Bekijk het volledige artikel

Uitvaartondernemers

© Anja Krabben

Wat zijn uitvaartondernemers voor begraafplaatsen? Fijne collega’s, klanten, opdrachtgevers, concurrenten, lastpakken? Of dat allemaal tegelijk? Vanaf nu: veel aandacht voor uitvaartondernemers in De Begraafplaats.

Ontbijt voor uitvaartondernemers

© Susan Veninga

Drie jaar nu organiseert Stichting R.K. Begraafplaatsen te ’s Gravenhage een nieuwjaarsontbijt voor uitvaartondernemers in Den Haag. Het wordt zeer gewaardeerd door de ondernemers – “veel fijner dan wéér een borrel aan het einde van de middag” – en leidt tot meer begrip over en weer. Want klantenbinding wordt steeds belangrijker voor begraafplaatsen.

Drijfveren

© Anna Kroon

Mark Masereeuw is een nieuwkomer in het vak. Hij beheert sinds 2018 vier begraafplaatsen in Bergen op Zoom. Daarvoor was hij strategisch directeur bij een grote internationale uitgeverij. Een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven bracht hem naar de begraafplaats. Het eerste interview in een nieuwe rubriek.

Frustraties, irritaties, onbegrip

© Harry Perrée

Nadat de gemeente Enschede haar begraafplaatsen had verzelfstandigd, bleek dat die geen toegang meer mochten hebben tot de Basisregistratie Personen. En dus werd de verzelfstandiging weer teruggedraaid. Nou ja, voor een deel althans. Nee, de verzelfstandiging begraafplaatsen Enschede is geen succes. Monique Kiekebosch vertelt.

Verder

Bekijk het volledige artikel