De Begraafplaats

februari 2022

Van wie is de begraafplaats?

© Mariska Overman

Recente gebeurtenissen maakt de vraag ‘van wie is de begraafplaats?’ (weer eens) uiterst actueel. Tijd voor begraafplaatsen na te denken over het gevoelsmatige eigenaarschap van nabestaanden.

Bekijk het volledige artikel

Grafvervuiling

© Marjon Weijzen

Er is weinig zicht op wat er wordt meegegeven in de kist. Is dat erg? Uiteraard: hoe minder het graf in, hoe beter. En voorlichten werkt beter dan controle. Maar honderdtwintig euro uitgeven voor een handgemaakte, biologische, afbreekbare luier?

Doek valt voor Weekend

© Anja Krabben

Na negen jaar komt er een eind aan het Weekend van de Begraafplaats. Want: te weinig deelnemers, te weinig publiek, te weinig publiciteit. Wat nu? Want: Aandacht hebben begraafplaatsen nog steeds broodnodig.

Kansen voor groene stedelijke begraafplaatsen

© Dirco Kok

Verleden jaar studeerde Dirco Kok af als landschapsarchitect aan de Universiteit Wageningen met zijn een scriptie waarin hij onderzoekt op welke manier de grote(re) groene, stedelijke begraafplaatsen belangrijk (kunnen) zijn voor enerzijds groene recreatie en anderzijds het ecosysteem. Speciaal voor De Begraafplaats schreef hij een samenvatting van zijn thesis.

Nog steeds en voor altijd op Kranenburg

© Anna Kroon

Tot 2001 was Wim Vlaanderen beheerder van begraafplaats Kranenburg in Zwolle. Met zijn 81 jaar is hij de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd, maar zijn betrokkenheid bij begraafplaatsen is onverminderd groot. Evenals zijn ideeën over een goed beheer daarvan, die hij regelmatig gevraagd én ongevraagd geeft.

Budgetneutrale begraafplaats kost 850.000 euro

© Harry Perrée

Bewoners van Zetten vroegen de gemeente Overbetuwe een algemene begraafplaats aan te leggen in het Gelderse plaatsje. Te beheren door de gemeente. In haar streven naar een budgetneutrale begraafplaats, verzocht de gemeente een landgoedeigenaar met een kerkelijke achtergrond die klus te klaren.

Hoe zo lang en gezond mogelijk doorgaan?

© Esther Kooistra

De LOB organiseert op 17 maart een webinar over duurzame inzetbaarheid. Dit thema is, zeker gezien de verlenging van de AOW-leeftijd, steeds belangrijker geworden. LOB-consulent Esther Kooistra geeft een inleiding op dit webinar.

Verder ...

Van wie?, Columns, Liefde op de begraafplaats Lichtjesavonden ...

Bekijk het volledige artikel