De Begraafplaats

februari 2023

Begraven én cremeren

© Anja Krabben

Drie begraafplaatsen in drie verschillende steden die St. Barbara heten, alle drie ambiëren ze een eigen crematorium. Den Haag is het als eerste gelukt. Utrecht zou wel eens de tweede kunnen worden. Amsterdam heeft nog een lange weg te gaan.

Statistiek

© Leon Bok en René ten Dam

Een nieuwe rubriek: begraafplaatsstatistiek per provincie. Als eerste Flevoland, de meest atypische provincie en met de minste begraafplaatsen.

Flevopolders als staalkaart voor ontwerpers

© Leon Bok en René ten Dam

De (hoofdzakelijk gemeentelijke) begraafplaatsen in Flevoland laten zien hoe de Nederlandse begraafplaatscultuur zich ontwikkelde na de Tweede Wereldoorlog. Van het naoorlogse functionalisme naar parkachtige ontwerpen. Bijzonder: van 15 van de in totaal 21 begraafplaatsen in Flevoland weten we wie de ontwerper is.

Lichtend voorbeeld

© Anja Krabben

De LOB spreekt van een innovatief initiatief. In Kampen vindt op twee gemeentelijke begraafplaatsen een bijzonder project plaats, dat gericht is op vermindering van de eenzaamheid, en dat navolging verdient.

Bekijk het volledige artikel

A-kwaliteit in Spijk

© Pauline Prior

In 2004 bezocht Pauline Prior de spiksplinternieuwe algemene begraafplaats in Spijk, ontworpen door drie Amsterdamse kunstenaars. De begraafplaats als kunstwerk, dat was het idee. Voelt dat anno 2023 inderdaad zo?

Een fijne plek voor iedereen

© Anja Krabben

Het House of Memories is een eigentijds columbarium, waar je niet vóór maar middenin staat, dat je beleeft. Een plek die voor iedereen fijn is om te betreden, ook als je er geen urn hebt staan, waar je tot rust kunt komen, waar meerdere zintuigen op een prettige manier worden aangesproken. Welke gemeente, (natuur)begraafplaats / gedenkpark zet het eerste House of Memories neer?

Verder ...

Fotocollage Grafboeddha's, nieuwe rubriek Verbeelding 'Graveyard Kiss, Columns en meer ...

Bekijk het volledige artikel