Februari 2010
Droge voeten 1
In Nederland proberen we al sinds mensenheugenis het dreigende water te bestrijden. Vanaf de Friezen met hun terpdorpen via Leeghwater naar de moderne maatschappijen, die overal ter wereld bezig zijn met het overwinnen van het water op het land. We zijn een land van waterwerkers. We voeren dit gedreven door, langs rivieren, in polders, in IJsselmeer en Deltawerken... maar vergeten veelal de begraafplaatsen.
Bekijk het volledige artikelMoslimbegraafplaatsen in Frankrijk
Hoe gaan West-Europese landen anno 2010 om met religieuze diversiteit op de begraafplaats? Landen als Frankrijk, Noorwegen en Nederland vinden dat mensen hun naasten moeten kunnen begraven conform hun geloof en levensovertuiging, maar gaan hier alle drie heel verschillend mee om. Ditmaal nemen we een kijkje in Frankrijk. Volgende keer: Noorwegen.
Bekijk het volledige artikelBehoud historische begraafplaatsen in VS
Eind oktober 2009 werd in het Amerikaanse Nashville de National Cemetery Preservation Summit gehouden. Instandhouding van begraafplaatsen is in Amerika een serieuze zaak waar veel organisaties fulltime bij betrokken zijn. Leon Bok was aanwezig en doet verslag. Wat kunnen Nederlandse begraafplaatsen ervan leren?
Bekijk het volledige artikelEen protestantse begraafplaats in katholiek Brabant
© Pauline PriorIn 1847 kocht de diaconie van de Hervormde gemeente Hoogeloon-Eersel (nu Protestantse Kerk Hoogeloon-Eersel) een perceel heidegrond in Hoogeloon. Hierop werd een bos van 4.800 Amerikaanse eiken aangelegd. Het achterste gedeelte van het perceel werd zo’n vijftig jaar later ingericht als begraafplaats, het voorste gedeelte bleef bos.
Drie generaties
© Pauline PriorNiet alleen uitvaartondernemingen kunnen overgaan van vader op zoon of dochter, ook bij begraafplaatsen werkt het soms zo. In Amsterdam werkt al sinds 1936 de familie Degenkamp op de RK Begraafplaats Sint Barbara. Inmiddels al drie generaties lang.
Bekijk het volledige artikelKistschroeven
© Anja KrabbenMeindert de Boer, vrijwilliger op de r.k. begraafplaats te Blokker, heeft in de 32 jaar dat hij op de begraafplaats werkt diverse oude sierkruizen en sluitschroeven, ook wel kistschroeven genoemd, gevonden. Een kistschroef is het verbindingsmiddel waarmee het deksel op de doodskist wordt bevestigd.
Bekijk het volledige artikelBoordevol ideeën
© Pauline PriorAnja Vink (47), directeur van RK begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam kwam per 1 januari 2010 de redactie van De Begraafplaats versterken. Als Vinks ideeën voor ons blad even goed uitpakken als die voor haar eigen begraafplaats, wordt het een mooi De Begraafplaats-jaar.
Bekijk het volledige artikelVerder:
Wonen op de begraafplaats in Haren. Door Gerda NaterDe eerste keer. De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… Bert Keizer. Door Anna KroonIn Ter Navolging: Extra abonnement grafverzorging. Door Pauline Prior.Beroemd & Begraven: Frederik van Eeden te Bussum. Door Roy de BeunjeBegraven is zo gek nog niet. De column van Wim van MidwoudJurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over grafrechten en rechthebbenden.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer van 2010 komt uit in april 2010, week 14.