De Begraafplaats

Februari 2011

Hergebruik

© Leon Bok

Wat doe je met grafmonument waarvan de grafrechten verlopen zijn, maar die wel de moeite waard zijn te bewaren? Hergebruiken is een mooie oplossing Voorbeelden van hergebruik, en hoe dit aan te pakken, uit binnen- en buitenland.

Bekijk het volledige artikel

Gelijkheid

© Pauline Prior

Op de RK Begraafplaats ’t Zand in Geldrop is iedereen in de dood gelijk. Daarom krijgt elke overledene hetzelfde kruis op zijn of haar graf, vertelt Bert Hendrix, vrijwillig beheerder op de begraafplaats. Dat blijkt een heel eigen schoonheid op te leveren

Arbo-advies

© Richard Leijs

Een veiligheidskundige geeft richtlijnen voor het veilig en gezond werken op de begraafplaats. Hoe kun je veilig handmatig graven delven, teraardebestellingen verzorgen en het groen onderhouden?

Eeuwfeest van Schijndels grafdelversgeslacht

© Harry Perrée

Hans van Goch is grafdelver in Schijndel. Hij nam de schop over van zijn vader, die de schop weer overnam van zíjn vader. In 2010 zat het delven van graven honderd jaar onafgebroken in de familie. “Vroeger had je de pastoor, die was de baas. Nu is er een nieuw bestuur. Ik zie ze nooit.”

Als ik later dood ben...

© Anja Krabben

Een van de speerpunten van de LOB is het promoten van begraven. Het lijkt er op dat de keuze voor begraven of cremeren niet altijd op juiste argumenten is gebaseerd. Of beter gezegd, dat enkele (onterechte) vooroordelen over begraven, mensen doen kiezen voor crematie. Een van de instrumenten die de LOB hiervoor inzet is de nieuwe publieksfolder ‘Als ik later dood ben...’.

Bekijk het volledige artikel

Met mp3 de begraafplaats op

© Pauline Prior

Theatermaker Patrick Nederkoorn laat mensen met koptelefoon op over de begraafplaats lopen. Door naar een bijzonder verhaal te luisteren wordt de plek voor hen toegankelijker gemaakt.

Nieuwe rubriek: Begraven. Just do it.

© Pauline Prior

Hoe kan het begraven gepromoot worden, nu er meer belangstelling is voor cremeren? Wij vragen het dit jaar aan zes personen die kennis van zaken hebben of vanuit een geheel andere, frisse invalshoek naar de materie kijken. Deze eerste keer communicatie-expert Erik Kessels.

Verder:

Mijn Waterloo? De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… van predikant en auteur Nico ter Linden. Door Anna KroonBeroemd & Begraven: Theodorus Niemeijer te Arnhem. Door Roy de BeunjeAh, lekker: klachten!. De column van Wim van MidwoudDe juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten.Nieuwe producten en diensten: special tractor, duwrolstoel en duurzame grafkelders.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.