De Begraafplaats

Juni 2003

Besmettingsgevaar? Indianenverhalen rond het ruimen

© Harry Perrée

Er gaan al jaren verhalen rond over mogelijke besmettingen door ruimen. Indianenverhalen, meent de LOB, omdat het is uitgesloten dat een ruimer aids, Sars of een andere ziekte oploopt die een overledene onder de leden heeft gehad. Ook een besmetting door rottingsbacteriën is tot op heden nog nooit geregistreerd.

Bekijk het volledige artikel

Een begraafplaats in je achtertuin

© Mr. Marc Wilms

Het is een fenomeen waar gemeenten niet elke dag, maar wel regelmatig mee te maken krijgen. Inwoners die om verschillende redenen voor eeuwig verbonden willen blijven met hun grond, en daarom de gemeenteraad vragen om een paar vierkante meters van hun eigendom aan te wijzen als bijzondere begraafplaats. Veel gemeenten blijken niet gediend van eigen begraafplaatsjes. De negatief gestelde Inspectierichtlijn speelt daarbij ongetwijfeld een rol, evenals allerlei morele en ethische vooroordelen die bestaan bij ambtenaren en bestuurders, meent jurist Marc Wilms. Hij zocht uit in hoeverre het voor een burger mogelijk is om een familiebegraafplaats in te richten op eigen grond.

Stijgende vraag naar bijzondere en kunstzinnige stenen

© Pauline Prior

Verleden zomer exposeerden verschillende grafsteenhouwers en kunstenaars hun grafstenen in ‘De laatste tuin’ op de Floriade. In deze proefopstelling ging het vooral om bijzondere stenen; een plat zandstenen graf zat er niet bij. De Begraafplaats liet het oog vallen op enkele bijzondere grafstenen, zocht daar de makers bij en vroeg hen hoe groot de vraag naar ‘het andersoortige’ grafmonument is.

Afval op de begraafplaats

© Pauline Prior

Begraafplaatsen produceren veel afval, het hele jaar door. Bloemenkransen, omgezaagde bomen, plastic potten voor planten, kapotte waxinelichtjes of gieters. Naast het vuil dat bezoekers achterlaten is er ook het puin van de graven en van leveranciers die hun rommel achterlaten in de bakken. De beheerder van de Stichting Rooms Katholieke begraafplaatsen in Den Haag vertelt hoe het op ‘zijn’ begraafplaatsen in zijn werk gaat.

De juiste afvalbak

© Anja Krabben

Een leek zou kunnen denken dat het vuil dat in de afvalbakken op begraafplaatsen terecht komt vrij beperkt is. Vooral restafval van bloemen en planten, misschien wat papier en daar blijft het bij. Het tegendeel is waar. Goede en functionele afvalbakken op de begraafplaats zijn dan ook geen overbodige luxe.

Nu nog een crematorium

© Pauline Prior

Ze hebben al een uitvaartonderneming plus rouwkamers, een uitvaartwinkel en een begraafplaats, de gebroeders Huub en Jan Bovens uit het Limburgse Heer. "Nu nog een crematorium en dan hebben we alles compleet op begraafgebied."

Bekijk het volledige artikel

Grafdelver gevraagd, liefst met gouden ring

© Anja Krabben

De telefoon gaat. Ik neem op en hoor een mannenstem: "Spreek ik met dood?""Hoe bedoelt u?" "Dood, spreek ik met de firma Dood?"

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina’s: Pauline Prior fotografeerde de boekenweek op een begraafplaats in Utrecht. Als bijzonder gebouw een de Roemeens Orthodoxe Kerk in Schiedam. Het favoriete plekje is van Jan van Impelen en Jozef Keurles, beheerders in Sittard. In Beroemd begraven staat het graf van Toon Hermand in Sittard in de schijnwerpers. Marie-Louise Meuris vraagt in haar column Hemel & aarde om respect. Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden. Zoals: Mogen priestergraven geruimd worden en zijn twee rechthebbenden voor een graf mogelijk? En uiteraard aandacht voor nieuwe producten en diensten en veel ander nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.