De Begraafplaats

Juni 2009

Milieuvriendelijk onkruidbeheer op de begraafplaats

© Lammert van Oorspronk

Onkruid moet bestreden worden, ook op de begraafplaats. Steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen zijn echter toegestaan. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voorhanden, al heeft alles voor- én nadelen. Een inventarisatie.

Bekijk het volledige artikel

Natuurbegraafplaatsen in Engeland: grote verscheidenheid

© Ada Wille

Een nadeel van een specialisme als begraafplaatsontwerp is dat er op dit gebied vrijwel geen cursussen of studies te vinden zijn. Ada Wille was dan ook direct enthousiast toen collega-landschapsarchitecte Joyce Sengers een studiereis aankondigde naar natuurbegraafplaatsen in Engeland. Wille ging mee, afgelopen maart, en doet hier verslag.

Bekijk het volledige artikel

Groen in plaats van zwart (deel 2)

© Wim van Midwoud

In het februarinummer besteedden we in het artikel ‘Groen in plaats van zwart (1)’ aandacht aan het toepassen van bodembedekkende vaste planten op braakliggende delen van een begraafplaats. Een andere onderhoudsarme manier om zwart groen te krijgen is de toepassing van gezaaide wilde planten. Creëer in een handomdraai een prachtige bloemenakker!

Bekijk het volledige artikel

Geen economische crisis op begraafplaats

© Harry Perrée

Omzetten dalen, bedrijven vallen om en werknemers komen op straat te staan. Het is zo langzamerhand wel bekend: de economische crisis is overal. Maar nog niet op de begraafplaats.

Bekijk het volledige artikel

Een bijzondere vondst van een bijzondere steen

© Gerda Nater

In 2006 werd in een opengegraven sloot in het Groningse Godlinze een grafsteen gevonden. Laurence Hoeksema ging op zoek naar de eigenaar van het monument, dat dateert uit 1888, en bezorgde het terug bij een dankbare familie.

Een oase, midden in de stad

© Pauline Prior

Op de plek waar in de vijftiende eeuw in de weilanden van Sloten, toen een dorp bij Amsterdam, een herberg annex veerhuis stond met de naam ‘Te Vraghe’, ligt nu de gesloten begraafplaats Huis te Vraag. Het echtpaar Leon en Willemijn van der Heijden onderhoudt deze bijzondere tuin, midden in de stad.

Verder:

Wonen op de begraafplaats in Hoogezand.Mater Rexis Minis. Column van Roy de Beunje.Bright eyes. Wim van Midwoud in zijn column over begraafplaatskonijntjes.Het begraafplaatsgevoel van… Kristien Hemmerechts.In Ter Navolging: Avondopenstelling in Utrecht.In Beroemd begraven het graf van Annie M.G. Schmidt in Amsterdam.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak vragen graven delven.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.ExtraDe 10 groenste begraafplaatsen van Nederland. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het tweede nummer komt uit in april 2009, week 14.