De Begraafplaats

Juni 2014

Gemeenten, word wakker!

© Anja Krabben

De LOB-bedrijvendag begin april was een succes. Vijftig standhouders, bijna 600 bezoekers, 14 presentaties en lezingen. Vooral de lezingen over de exploitatie van de begraafplaats maakten de dag voor velen een boeiende en leerzame ervaring. Sommige bezoekers werden er strijdbaar van, niet in het minst uw verslaggever. Je zou het de gemeenten wel willen toeschreeuwen: heb eindelijk eens oog voor al die begraafplaatsen, gooi ze niet te grabbel.

Bekijk het volledige artikel

De duurzame uitvaart

© Anja Krabben

Zes uitvaartondernemers bieden de consument sinds kort de meest duurzame uitvaart van dit moment aan. Zonder daarbij de klant te adviseren voor begraven of cremeren, want welke van de twee daarvan het meest duurzaam is, dat is nog niet zo makkelijk te zeggen.

Bekijk het volledige artikel

De wethouder

© Harry Perrée

In een poging de gaten in de gemeentelijke begroting te dichten, bekeek de gemeente Bergen op Zoom of het de kleine Algemene Begraafplaats kon afstoten. Dat kon alleen door een bruidsschat mee te geven. B&W wilden daarvoor geen greep doen in de gemeentekas en dus blijft alles bij het oude.

Mensen wandelen graag in Venray

© Pauline Prior

De Algemene Begraafplaats Boschhuizen is de enige gemeentelijke begraafplaats in Venray, dat verder nog een aantal parochiebegraafplaatsen telt. Boschhuizen ligt in een bosgebied net buiten de stad. Ook al is de begraafplaats jong – hij dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw – hij heeft een eeuwenoude geschiedenis.

Iedereen is gelijk

© Pauline Prior

Graven hebben niet het eeuwige leven. Ook begraafplaatsen hebben niet het eeuwige leven. Voor de broeders van de Congregatie van de Heilige Geest in Gemert kwam het mogelijk einde van hun kerkhof wel erg dichtbij. De oplossing om de totale vergetelheid nog even uit te stellen: een gedenkmuur.

Kom maar op met die lege gebouwen

© Anja Krabben

Heeft u een gebouw op de begraafplaats dat (al lange tijd) leeg staat en waarvan u niet weet wat ermee te doen? Maak een foto en stuur deze aan Patrick Mc Cabe, landschapsarchitect. Wie weet heeft u dan over enkele jaren in dat nu leegstaande, verwaarloosde gebouw een prachtige asbestemming, gefinancierd door de overheid.

Graven uit de Grote Oorlog

© Anja Krabben

Het zal u niet zijn ontgaan dat het exact 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland deed als een van de weinige landen niet mee aan dit wereldwijde conflict, maar dat wil niet zeggen dat in ons land geen graven zijn te vinden van slachtoffers uit de Grote Oorlog, zoals de Belgen die noemen. Graven van vluchtelingen en van geïnterneerde militairen, maar ook graven van Nederlanders.

Verder...

Het begraafplaatsgevoel van… schrijfster Nelleke Noordervliet. Door Anna Kroon Beelden uit het verleden, de column van Leon Bok Beroemd, begraven… en geruimd: Rembrandt van Rijn Door Roy de Beunje Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten. Begraaftweets en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer komt uit in augustus 2014, week 32.