De Begraafplaats

Oktober 2011

LOB-campagne trekt aandacht

© Anja Krabben

De LOB is al enige tijd bezig het begraven te promoten, met een filmpje op uitvaart.tv en de brochure ‘Als ik later dood ben…’. Deze zomer werd dit opgemerkt door enkele landelijke kranten, die er uitgebreid over schreven. Twee dingen werden duidelijk: niet iedereen begrijpt wat de LOB voorstaat. En: misschien wordt het inderdaad tijd voor een grote, landelijke reclamecampagne voor het begraven.

Bekijk het volledige artikel

Slecht voor het milieu, maar goed voor het welbevinden?

© Anja Krabben

Begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap, andere vormen van lijkbezorging zijn nu niet mogelijk in Nederland. Yarden onderzoekt en bepleit al jaren de mogelijkheid van cryomeren en resomeren, en vroeg TNO te onderzoeken hoe milieuvriendelijk de verschillende ‘oude’ en mogelijk nieuwe methoden van lijkbezorging zijn. Begraven komt er slecht van af, maar het is maar net hoe breed je het bekijkt.

Bekijk het volledige artikel

Tot leven gewekt

© Harry Perrée

Graven waren verzakt, monumenten gebroken en konijnen groeven er hun holen. Dertig jaar verkeerde begraafplaats St. Martinus in Didam in een verwaarloosde sluimerstand. Vorig jaar volgde dan toch een grote opknapbeurt. “Wat we hebben bereikt overheerst wat we niet hebben bereikt,” aldus een lid van de monumentencommissie.

Vieren, niet herdenken

© Pauline Prior

Houd een open dag op Koninginnedag, als iedereen in opperbeste stemming is. Bedenk een ‘caracter’ zoals Flipje van de Betuwe, een grafisch figuur of type, een worm, een vlinder, een egel, een konijn of een duif, die op een fantasierijke manier iets kan vertellen over het begraven. Wenda Douma van Adnew, een bureau dat is gespecialiseerd in communicatie, branding en reclame, vertelt hoe begraafplaatsen zichzelf kunnen promoten.

Creativiteit

© Pauline Prior

In de gemeente Giessenlanden hadden de begraafplaatsmedewerkers er genoeg van om zich bij guur en koud weer om te moeten kleden naast de auto. Daarom bedacht de afdeling Bouwkunde van de gemeente een mobiele wagen om in te pauzeren, je om te kleden, te wassen en meer van dergelijke heel gewone bezigheden die een mens het liefst binnen doet.

Begraafplaats vol historie in Doesburg

© Pauline Prior

De Algemene begraafplaats in Doesburg heeft een aantal bijzondere kenmerken: van een van de dikste bomen van Nederland tot ‘vierde klas vakken’. Een boek bracht de historie in kaart.

Rubriek: Begraven. Just do it.

© Pauline Prior

Hoe kan het begraven gepromoot worden, nu er meer belangstelling is voor cremeren? Wij vragen het dit jaar aan zes personen die kennis van zaken hebben of vanuit een geheel andere, frisse invalshoek naar de materie kijken. Dit keer Wenda Douma van Adnew, een bureau dat is gespecialiseerd in communicatie, branding en reclame. Zij wil vooral een geluksgevoel crëren.

Verder

Kaal. De column van Roy de Beunje Het begraafplaatsgevoel van… Ivo de Wijs . Door Anna Kroon De Dames inspecteren de RK begraafplaats Heilige Lambertus in Helmond. Beroemd & Begraven: Jan Pelleboer in Eelde-Paterswolde. Door Roy de Beunje Laten we dit even resomeren? De column van Wim van Midwoud De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het zesde nummer van 2011 komt uit in december 2011, week 49.