De Begraafplaats

Oktober 2012

Noviteiten: mwa, inspiratie: ja

© Anja Krabben

Het thema van de Uitvaart Vakbeurs dit jaar was Innovatie & Inspiratie. Inspiratie was er genoeg te vinden. En het vernieuwende bestond vooral uit verbeteringen, zoals een nieuwe, verbeterde versie van het ‘spinnetje’.

Allerzielen in beweging

© Albert van der Zeijden

Vereniging de Terebinth wil graag Allerzielen als immaterieel erfgoed op de UNESCO Werelderfgoed-lijst geplaatst krijgen. Maar dan dient eerst de traditie goed in kaart te worden gebracht. De LOB en de Terebinth namen een enquête af onder begraafplaatsbeheerders en vroegen naar de stand van zaken.  

Tongerseweg 200 jaar

© Leon Bok

Naar aanleiding van het 200-jarige bestaan van begraafplaats Tongerseweg in Maastricht is een prachtige en vooral omvangrijke gids verschenen, waarmee de wandelaar uren kan dwalen tussen grafmonumenten, kapellen en groen.

Ouderkerk aan den IJssel – nieuw: Ultranieuwe begraafplaats is allesbehalve standaard

© Pauline Prior

Door een niet-ruimenbeleid raakte de oude algemene begraafplaats in Ouderkerk aan den IJssel vol. Er was dus behoefte aan een nieuwe begraafplaats. Tien jaar duurde het, van idee naar uitvoering, maar in juni is de ultranieuwe begraafplaats geopend.

Ouderkerk aan den IJssel – oud: Gemeente verloot de laatste graven

© Anna Kroon

De algemene begraafplaatsen in Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak zijn bijna vol. Het beperkte aantal nog beschikbare graven – 25 in Ouderkerk en 5 in Gouderak – deed de gemeente besluiten tot een unieke vorm van uitgifte: de graven werden verloot. In de aula van de nieuw aangelegde en onlangs geopende begraafplaats Lageweg organiseerde de gemeente op 10 september een openbare trekking.

Relaties van de begraafplaats: geestelijk verzorgers

© Pauline Prior

Na de serie Just do it, in 2011, waarin communicatie- en reclamemensen zich bogen over de promotie van het begraven, komen dit jaar de relaties van de begraafplaats aan het woord. Deze keer komen twee geestelijk verzorgers aan het woord. Wat valt hen op bij de contacten met beheerders? Wat zouden ze graag veranderd zien? Hoe kan de begraafplaats een nog betere herinneringsplek worden voor nabestaanden?

Een kwestie van beschaving

© Anja Krabben

Een nieuw cultuurfonds wil graven van schrijvers en dichters redden van de vergetelheid en verwaarlozing. Hebben de beheerders die deze graven onder hun beheer hebben, ook oog voor het belang ervan? Zijn ze zich altijd van bewust wie er bij hen te vinden zijn? Wij vroegen het de beheerders van twee begraafplaatsen die in O en voorgoed voorbij genoemd worden.

Bekijk het volledige artikel

Verder...

  Herfst en de melancholieke tonen. Geluiden op de begraafplaats, door Roy de Beunje Twitteren over begraafplaatsen, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… van Onno Blom. Door Anna Kroon Beroemd & Begraven: Bart de Graaff op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. Door Roy de Beunje De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het zesde nummer van 2012 komt uit in december 2012, week 49.