De Begraafplaats

Oktober 2014

Van volkstuin tot oefenbegraafplaats

© Ada Wille

Door het uitblijven van de verwachte sterftegolf en de populariteit van cremeren beschikken begraafplaatsen die al tot uitbreiding waren overgegaan nu soms over stukken ongebruikt terrein. Doe er je voordeel mee, stelt Ada Wille.  

Bekijk het volledige artikel

Nieuwe Waterhuishouding

© Pauline Prior

Deze zomer is RK begraafplaats De Goorn (Noord-Holland) uitgebreid. Ten behoeve van de uitbreiding was het nodig het 50 jaar oude drainagesysteem op de begraafplaats uitgebreid onder de loep te nemen en aan te passen.

Funeraire otofoto's

© Anja Krabben

Eind verleden jaar leverde de site 'selfies at funerals' veel kritiek op en leidde tot een 'trending topic'  op twitter. Zijn uitvaartselfies ongepast of heel gewoon in deze tijd? Obama deed het tenslotte ook.

De wethouder

© Harry Perrée

Vijftien jaar geleden waren er nog vier begrafenissen per dag op Zuiderhof in Hilversum, “nu zijn we blij als het er één is,” zegt wethouder Nicolien van Vroon-Hovenkok. Daarom wil de gemeente een crematorium bouwen, zodat inwoners voor een crematie niet meer de gemeente uit hoeven. En om de tekorten van de begraafplaatsen weg te poetsen.

Code rood op Heiderust

© Pauline Prior

Begraafplaats Heiderust in Rheden is een groen park dat midden in de natuur ligt. Met glooiende lanen, prachtige bomen, ruim aangelegde graven en veel hoogteverschillen. Deze zomer leidde dat laatste door hevige regenbui tot veel overlast.

Opinie: ingezonden stukken

Twee ingezonden stukken. Sijm de Haij, beheer- en beleidsmedewerker begraafplaatsen op een begraafplaats in het midden van het land, stelt dat het beheer veel beter kan op de Nederlandse begraafplaatsen. Hij reageert hiermee op een interview dat verleden jaar verscheen in De Begraafplaats met de Ombudsman van het Klachteninstituut Uitvaartwezen. Daarin stond dat de Ombudsman weinig klachten ontvangt over begraafplaatsen – en ‘dus’ doen ze het goed. Onzin, vindt hij. André Stam, controller van De Nieuwe Ooster in Amsterdam reageert op het 'crematorium-nummer'.

Verder...

Het begraafplaatsgevoel van… schrijfster Mylou Frencken. Door Anna Kroon. Botte(n) beheerders, de column van Leon Bok. Beroemd, begraven… en geruimd: Gerbrand Adriaensz Bredero Door Roy de Beunje. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten. Begraaftweets en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het zesde nummer komt uit in december 2014, week 49.