De Begraafplaats

Oktober 2016

Amersfoort als voorbeeld

© Anja Krabben

Hoezo behoort cremeren niet tot de kerntaken van de gemeente? Wilco Plaggenborg, directeur van Crematorium Begraafplaatsen Amersfoort, pleit ervoor dat de overheid een goede en betaalbare lijkbezorging tot haar kerntaak ziet, of dit nu begaven, cremeren of, in de toekomst, resomeren is.

Botratten

© Anna Kroon

Speurratten kunnen mogelijk iets betekenen bij het opsporen van vermisten uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is hulp van LOB-leden nodig. Monique Hamerslag, Projectmanager Ratten in de Opsporing, vertelt over haar werk en haar ratten.

Bekijk het volledige artikel

Landschapsbeheer

© Leon Bok

De verschillende provinciale landschapsbeheren, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden opgericht, zetten zich ook in voor begraafplaatsen en kerkhoven. De een meer en beter dan de ander. Een overzicht van de diverse activiteiten.

‘Begraafplaatsen hebben de boot gemist’

© Pauline Prior

Wie zijn na de nabestaanden de belangrijkste contacten van de begraafplaats? De uitvaartondernemers. Dit keer Clemens Bouwens uit Amstelveen van Uitvaartcentrum Bouwens. Hij denkt dat cremeren de toekomst heeft en vertelt waarom.

Alle tijd

© Pauline Prior

De Schakelkerk staat langs de gekanaliseerde veenrivier in Oude Wetering, daarachter ligt de begraafplaats van de Protestantse Gemeente Oude Wetering. Met het kleine karakteristieke kerkje aan de ene kant en het water aan de andere kant, heeft de plek een nostalgische oud-Hollandse uitstraling. Ook de begraafplaats is klein, ruim 3 are, waar 139 graven liggen, waarvan 21 met eeuwigdurend grafrecht.

Hoe doen ze het in Staphorst?

Begraven in een tijd van toenemend cremeren. Hoe doet u dat? Enkele (wisselende) vragen aan de persoon die het voor het zeggen heeft op de begraafplaats(en). Ditmaal aan Jeske Hoefman beheerder van de vijf begraafplaatsen van Staphorst. Zij werkt nauw samen met Jan Groen, die als grafdelver een verrassend breed takenpakket heeft.

Verder...

Bekijk het volledige artikel