De Begraafplaats

oktober 2018

Onbepaald

© Gerda Nater en Anja Krabben

Onbepaald of eeuwig zijn geen ‘ongewenste woorden’ meer. Steeds meer begraafplaatsen voeren deze langdurige grafrechten opnieuw in. Waarom? We vroegen het drie van hen.

Begraafplaatsapps

© Pauline Prior

Is een app tegenwoordig een beter middel dan een website om (een nieuw en jong) publiek te bereiken? Of is het alleen geschikt voor grote, bijzondere begraafplaatsen die veel te vertellen hebben? Zoals Beth Haim en de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Spaanse griep

© Leon Bok en René ten Dam

Het is precies 100 jaar geleden dat de grootste ramp uit de menselijke geschiedenis zich voltrok. Het wordt tijd daar meer aandacht aan te geven. En daar kunnen begraafplaatsen aan meewerken.

Extensief beheer, laatste deel: Na een lange, droge zomer is het aanpassen

© Bert Pierik

Nu chemische onkruidbestrijding in het openbare groen geheel verboden is, is extensief beheer op de begraafplaats een steeds logischer keuze. Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, heeft daar al vanaf 2003 ervaring mee. Dit keer de laatste aflevering, over de laatste maaibeurten, het afvoeren van bladeren en het ruimen van graven.

Het LOB-bestuur stelt zich voor, dit keer Jeroen van den Broek

© Anja Krabben

Na Tonnie Homan, Mieke Verkuil, Roel Stapper en Kees van Tilborg is nu Jeroen van den Broek aan de beurt. Hij is penningmeester en lid van het Dagelijks bestuur en voelt zich ‘heel erg betrokken’ bij begraafplaatsen. Eén van zijn adviezen: Investeren en níet bezuinigen, want anders werk je alleen maar mee aan je eigen ondergang.

Bekijk het volledige artikel

Rustig en gemoedelijk, maar geheel bij de tijd

© Pauline Prior

Een portret van de gemeentelijke begraafplaats Nibbixwoud. De begraafplaats dateert uit 1987 en is één van de 21 begraafplaatsen van de gemeente Medemblik.

Verder...

Een goed idee uit Sassenheim. Het begraafplaatsgevoel is van Puck Kooij. Door Anna Kroon. Omarm de horror! Column van Mariska Overman. De Dames inspecteren de gemeentelijke begraafplaats in Tollebeek, gemeente Noordoostpolder. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Agenda Studie en Opleiding en veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het zesde nummer van 2018 komt uit in week 49.