De Begraafplaats

April 2009

Eén crematie per dag is te weinig

© Harry Perrée

Veel gemeenten hebben plannen klaarliggen voor een crematorium. Een enkele gemeente doet de exploitatie zelf, de meeste laten dat over aan een marktpartij: "Waarom zouden wij ons een nieuw vakgebied eigen maken?" Misschien omdat je "daarmee de dienstverlening voor de burger kan opwaarderen en omdat het financieel heel aantrekkelijk kan zijn," aldus een bedrijfsleider van crematorium én begraafplaats.

Bekijk het volledige artikel

Op zoek naar een nieuwe LOB-voorzitter

© Anja krabben

Wie volgt ‘tussenpaus’ Arie van Kooten op als voorzitter van de LOB? Wordt het wederom een tussenpaus, wegens gebrek aan goede kandidaten, of is de ideale kandidaat al onder ons en moet hij/zij zich alleen nog geroepen voelen? Arie van Kooten en enkele anderen laten horen wat er van de nieuwe voorzitter wordt verwacht.

Bekijk het volledige artikel

Bijzondere trommel of gewoon rommel?

© Leon bok

Veel beheerders kennen ze en sommigen herinneren zich vast nog wel dat ze er in het verleden tientallen van weggegooid hebben: graftrommels of kransdozen, of welke naam je er maar aan wil geven. Funerair deskundige Leon Bok houdt een pleidooi voor het behoud van de trommels die er nog zijn. Want: Graftrommels zijn fraaie uitingen van onze grafcultuur en markeren de periode van de toename van grafbezoek en plaatsing van grafmonumenten.

Bekijk het volledige artikel

Bovengronds begraven, nu nog slechts mondjesmaat

© Pauline Prior

Er zijn nogal wat vooroordelen over het bovengronds begraven. Het zou stinken, er onpersoonlijk uit zien en het aanleggen ervan zou kostbaar zijn. Dat klopt niet, menen Wilfred Hilbers van Genius Loci en Ton Vermey van Den Boer Econorm. Zij hielden begin maart een seminar 'Bovengronds Begraven' voor begraafplaatsen en andere geïnteresseerden.

Bekijk het volledige artikel

Zo vader zo dochter

© Pauline Prior

De Rooms Katholieke Begraafplaats te Brummen, circa 10 begravingen per jaar, wordt beheerd door een vrijwilliger. Tot 2005 was dit Henk Peters (83), zijn dochter Jolanda Jansen-Peters (40) nam de functie over. Jolanda kwam al op haar veertiende met haar vader mee naar de begraafplaats. “Ik herinner me nog dat een grafkelder werd geruimd, het fascineerde me. Ik vond het niet eng. Angst voor de dood heb ik eigenlijk nooit gehad.”

Onkruidbestrijder Casoron niet meer toegestaan

De feiten over het vanaf 1 oktober 2008 verboden middel Casoron nog even op een rij

Verder:

Wonen op de begraafplaats in Leiden.Weten te sterven: verfraai het leven! Column van Roy de Beunje: Grafrustcodicil. Column van Wim van Midwoud.Het begraafplaatsgevoel van… Henry Keizer.In Ter Navolging: De Nieuwsbrief. Tekst en foto’s Pauline Prior.In Beroemd begraven het graf van Jacobus Spijker, autofabrikant.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over algemene graven.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het derde nummer komt uit in juni 2009, week