De Begraafplaats

Augustus 2009

Vier vrouwelijke kanjers in een mannenwereld

© Anja Krabben

Vier vrouwen ontmoeten elkaar in caféRoosenburgh in Amsterdam. Alle vier hebben zij iets bijzonders gemeen:stuk voor stuk zijn zij leidinggevende op een begraafplaats. In het café wordt gesproken over de begraafplaatswereld als een (nog) typischemannenwereld.

Bekijk het volledige artikel

Nait soezen mor doun!

© Pauline Prior

Bij ons werken twee vrouwen in de buitendienst, de teamleider buitendienst is vrouw en ik ben van beleid, dus de vrouwen hebben het bijna voor het zeggen bij ons, mailde Roelke Nienhuis van de gemeente Eemsmond, zodra bekend was geworden dat wij een vrouwennummer zouden maken.

Bekijk het volledige artikel

De dames op hun dode akkertje in Haarlem

Nieuw in de Begraafplaats: de Dames, waarin twee anonieme dames drie keer per jaar undercover willekeurige begraafplaatsen bezoeken.

Madonna, moeder, manager

© Wim Cappers

Wie de oude nummers van De Begraafplaats doorbladert, ziet op de covers vrijwel altijd mannen staan. De conclusie lijkt vast te staan: de begraafplaats is een mannenwereld. Dit beeld is echter bedrieglijk. In dit nummer blijkt immers overduidelijk dat tegenwoordig ook steeds meer vrouwen een stevig stempel drukken op het beleid voor begraafplaatsen. Hoe zat dat in het verleden? Op zoek naar de vrouw op de begraafplaats door de eeuwen heen.

Bekijk het volledige artikel

Wijzigingen Wet op de lijkbezorging

© André Stam

Al een jaar of tien wordt er gesproken over het wijzigen van de Wet op de lijkbezorging (Wlb). De voorgestelde wetswijzigingen zijn door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer op respectievelijk 20 september 2008 en 9 juni 2009 aangenomen. Het is nu wel erg waarschijnlijk dat de wetswijzigingen op 1 januari 2010 van kracht zullen gaan.

Bekijk het volledige artikel

Kleur en sfeer met bloembollen

© Ada Wille

Landschaps- en begraafplaatsarchitect Ada Wille laat zien dat met een klein budget de begraafplaats er vanaf januari tot ver  in de zomer minder saai uit kan zien. Samen met bollenkwekerij Jac. Uittenbogaard & Zonen, heeft Wille enkele speciaal voor de begraafplaats geschikte bollenpakketten samengesteld.

Verder:

Wonen op de begraafplaats in Appelscha.De dood en het meisje. Column van Roy de Beunje.Vrouwen. Wim van Midwoud in zijn column over het voordeel van vrouwen.Het begraafplaatsgevoel van… Peter van Schaik.In Ter Navolging: de loopkoets.In Beroemd begraven Betje Wolff en Aagje Deken in Scheveningen.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak vragen.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer komt uit in oktober 2009, week 40