De Begraafplaats

Augustus 2010

Arie van Kooten (1947 - 2010)

De besten gaan het eerst. In het geval van Arie van Kooten, ex-voorzitter van de LOB, die op 29 mei jongstleden op slechts 62-jarige leeftijd overleed, is die gedachte alom aanwezig. Enkele herinneringen aan en mooie woorden over een aimabel man.

Bekijk het volledige artikel

PIOBB voor Roermond

© Pauline Prior

Nabij Kapel in ’t Zand in Roermond is een van de eerste gemeentelijke begraafplaatsen in Nederland, maar is de afgelopen decennia beperkt beheerd. De begraafplaats leek een stille dood te sterven. Gelukkig is men op tijd tot inkeer gekomen: het werd een Rijksmonument, en dankzij een gericht onderzoek naar de status en mogelijkheden van de begraafplaats (een ‘PIOBB’) krijgt dit ‘geschiedenisboek’ van Roermond kans op een tweede leven.

Bekijk het volledige artikel

Groen Bergerbos

© Tekst en foto’s Pauline Prior

Sint Odiliënberg is een klein forensendorp in Midden-Limburg en hoort bij de gemeente Roerdalen. Hier ligt de eerste echte natuurbegraafplaats van Nederland. De begraafplaats ontstond bij toeval. Nu komen ze van heinde en ver om zich hier in het bos te laten begraven.

IJsvogels, vossen, korstmossen

© Tekst en foto’s Ada Wille

De natuur in Nederland staat onder druk. De biodiversiteit, het aantal wilde soorten planten en dieren – ook wel gebruikt als synoniem voor natuur – neemt nog altijd af. Begraafplaatsen kunnen een belangrijke rol spelen bij het stopzetten van dit proces en de verbetering van de biodiversiteit. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden, van ecokathedraal tot ijsvogelburcht.

Bekijk het volledige artikel

Groen Amersfoort

© Gerda Nater

In mei dit jaar verscheen een onderzoek naar de ecologie van de Sint Martinuskerk en omgeving – waaronder een kerkhof – in Hoogland, ten noorden van Amersfoort. Rien Jans en Tijmen den Ouden schreven als afsluiting van de IVN-Natuurgidsencursus een zeer lezenswaardig werkstuk. Met haalbare en betaalbare adviezen, en een pleidooi voor een beheervisie.

Bekijk het volledige artikel

Open dag Hengelo

© Gerda Nater

De Algemene begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan; een mooie aanleiding voor een Open Dag. Ondanks de regen die soms met bakken uit de lucht viel, werd het een topdag.

Bekijk het volledige artikel

Verder

Wonen op de R.K. begraafplaats in Zutphen. Door Pauline PriorEl Cid. De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… van Marjon Weijzen. Tekst en foto Anna KroonIn Ter Navolging: Concerto in Memoriam. Door Pauline Prior.Beroemd & Begraven: Cees Buddingh’ te Dordrecht. Door Roy de BeunjeDe Dames oordelen positief over de Algemene begraafplaats Den HelderGerrie en Gerbrand. De column van Wim van MidwoudJurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. de vraag wat te doen als er drie verloven tot begraven zijn afgegeven voor één overledene.En veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land, en in de rubriek Nieuwe producten en diensten.