De Begraafplaats

Augustus 2015

Bidden met de benen

© Anja Krabben

Een dansvoorstelling over rouw, geïnspireerd op de dood van de broer van de choreografe, zou eind mei de Nederlandse première beleven op de Algemene Begraafplaats Alkmaar. De première ging niet door. De voorstelling werd middelpunt van heftige discussies op internet, een kort geding, geweld en doodsbedreigingen aan dansers en begraafplaatspersoneel. Is dansen tussen de graven één stap te ver?

Bekijk het volledige artikel

Recensie: Tot tranen geroerd

© Pauline Prior

Pauline Prior bezocht de dansvoorstelling Q61 Cemetery van WArd/waRD en was onder de indruk.

Veel te beleven tijdens de Week van de Begraafplaats

© Gerda Nater

De tweede Week van de Begraafplaats afgelopen mei kende meer deelnemers, activiteiten én bezoekers dan vorig jaar. Gerda Nater bezocht tijdens de Week enkele begraafplaatsen in het oosten van het land.

Van filosofische gesprekken tot rouw bij olifanten

© Anja Krabben

Een rondleiding is het meest voor de hand liggende om te organiseren tijdens de Week van de Begraafplaats. Maar het kan origineler. Van film tot olifanten, het was er allemaal dit jaar. En wie nu niet meedeed: ter inspiratie voor volgend jaar. En lees 'Dag lieve Jesper, oma gaat weer weg'

Bekijk het volledige artikel

Buitenaula als springplank naar natuurbegraven

© Harry Perrée

Westerveld is veruit de bekendste begraafplaats van Velsen. Concurrentie ondervinden de gemeentelijke begraafplaatsen niet van hun particuliere buur, stelt wethouder Floor Bal. "We vullen elkaar aan." Toch is hij blij zijn eigen begraafplaatsen eens voor het voetlicht te brengen en nieuwe plannen te tonen.

Spiksplinternieuw, op een unieke plek

© Pauline Prior

Maassluis heeft sinds kort twee algemene begraafplaatsen, een oude en een nog ongebruikte spiksplinternieuwe, uit 2015, waar volgende jaar ook een crematorium komt. Bijzonder in Maassluis is dat een algemeen graf hier heel normaal is – en niet een keuze vanwege de prijs.

Elke dag samen aan de koffie

© Anna Kroon

Het Sint Janskerkhof en de Algemene Begraafplaats in het Noord-Hollandse Laren liggen pal tegen elkaar aan. Een lage heg vormt de afscheiding, op één plek is er een hekje waardoor je van de ene op de ander begraafplaats komt. We spreken met de beheerders Martin Briër van de Algemene Begraafplaats en Arie Jongerden van het Sint Janskerkhof. Tussen de begraafplaatsen bestaat geen enkele vorm van concurrentie. “Als we elkaar kunnen helpen, dan doen we dat.”

Suïcide

© Leon Bok & René ten Dam

Hoe zijn wij door de eeuwen omgegaan met zelfmoordenaars na hun dood? Kregen zij een plek op de begraafplaats?

Vijf per dag

© Anja Krabben

In het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is deze zomer een moedige en belangrijke tentoonstelling te zien: 'De Vogelvanger', over mensen die dood wilden maar door anderen werden tegengehouden. Want zelfmoord is vaak wel degelijk te voorkomen.

Verder...

Behoud en beheer en de dilemma's over de samenhang tussen die twee. Door Wim Cappers.  Het begraafplaatsgevoel van… Marli Huijer. Door Anna Kroon. Respect? Column van Anja Krabben. De Dames inspecteren de algemene begraafplaats in Buren. Vragen en antwoorden in de Juridische vraagbaak van W.G.H.M. van der Putten. Nieuwe producten en diensten. Googlen op: Dansen op de  begraafplaats.  Veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.     De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vijfde nummer van 2015 komt uit in week 41.