De Begraafplaats

December 2009

Begraven = geloven

© Anja Krabben

Een dierenzegening, een graf dat van alle geloven thuis is en voodoo poppetjes in de bomen. Enkele voorbeelden van geloof – of bijgeloof, afhankelijk van je overtuiging – op Nederlandse begraafplaatsen.

Lourdes aan de IJssel

© Gerda Nater

In Olburgen ligt Dora Visser begraven. Tijdens haar leven droeg zij de kruiswonden van Christus in haar lichaam. 129 jaar na haar dood is Dora’s graf een trekpleister voor bedevaartgangers en buigt Rome zich over een zaligverklaring. De meeste Olburgers blijven sceptisch. En de begraafplaats probeert zich zo goed als mogelijk aan te passen.

Bekijk het volledige artikel

Bedevaartsplaats Laren

© Pauline Prior

Nederland wordt voorgesteld als een overwegend protestants land met een bevolking die een nuchtere, calvinistische volksaard heeft. Toch telt ons land maar liefst 664 nog ‘actieve’ bedevaartplaatsen, plaatsen die nog steeds bezocht worden door (vooral katholieke) gelovigen.

Bekijk het volledige artikel

De voordelen van meerstammige bomen

© Ada Wille

In de zomer volgde Ada Wille een clinic over meerstammige bomen. Een inspirerend betoog van de clinicleider maakt indruk op haar. Vanaf dat moment let ze op hoeveel meerstammige bomen er op begraafplaatsen staan. Niet veel, zo blijkt. En zelf heeft ze ze, eerlijk gezegd, in haar eigen beplantingsplannen ook nauwelijks opgenomen – op een paar meerstammige krentenboompjes na. Tijd voor nieuwe inzichten en ideeën die zij graag met u deelt.

Bekijk het volledige artikel

“Het leven is een grote schaterlach”

© Anja Krabben

Spiritueel zijn betekent niet meer of minder dan jezelf zijn, meent Jos van Beek, beheerder in Maarssen, “ook in je contacten met nabestaanden.” En niet bang zijn voor de eigen emoties. Vanuit die gedachte is ook het gebouw ‘Rond-om’ ontstaan, dat dienst doet als opbaarruimte. Het wordt door bezoekers zeer gewaardeerd vanwege de persoonlijke sfeer en de mogelijkheid om als nabestaande permanent te vertoeven bij een overledene. Voor Van Beek is dat vanzelfsprekends: “Samen met de nabestaanden een plek zoeken waar ze zich prettig voelen.”

Bekijk het volledige artikel

Spiritualiteit

Een grafsteenmysterie in AalsumBlues in Almere: Nacht van de zielEen spokenjager uit het zuiden des landsEen gereformeerde beheerder uit Zeeland

Verder

Wonen op de begraafplaats in Sneek.Vasthouden of loslaten? De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… Babs Bakels van Uitvaartmsueum Tot Zover.In Ter Navolging: Lichtjesavond. Door Pauline Prior.De Dames bezoeken de algemene begraafplaats van Nieuwegein.Nieuwe producten en diensten, zoals de Groundhog.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over over grafrechten en de verplichting van een algemeen graf.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land. De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2010 komt uit in februari 2010, week 5.