De Begraafplaats

Juni 2005

Het benauwt minder

© Anja Krabben

Wandgraven zijn in. Tenminste... er wordt veel over gesproken en geschreven. Consumenten laten weten het een interessant alternatief te vinden voor het 'gewone begraven en cremeren'. En misschien staat niet iedere begraafplaats direct te springen om dit bijzondere maar kostbare alternatief ook daadwerkelijk een plek te geven op de begraafplaats, wel zijn de meeste beheerders nieuwsgierig naar de mogelijkheden en prijzen. Daarom worden de meest brandende vragen hier beantwoord.

Bekijk het volledige artikel

Open dagen

© Pauline Prior

Een goede en redelijk goedkope methode om de begraafplaats op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen is een open dag. Niet iedereen durft daaraan te beginnen of is ervan overtuigd dat het direct iets oplevert. Een 'ervaren' beheerder in het organiseren van open dagen: "Dat hoeft ook niet. Het doel is vooral om in een plezierige omgeving een maatschappelijk draagvlak te creëren voor je begraafplaats." De Begraafplaats laat nog meer 'ervaren' mensen aan het woord.

Seizoensknallers

© Ada Wille

Een gevarieerd sortiment van bomen, heesters en planten mag weer op de begraafplaats. Een sortiment dat in een goede samenstelling inspeelt op de diverse seizoenen geeft een begraafplaats zelfs duidelijk meerwaarde. Ada Wille bekijkt wat 'toppers' die in een bepaald seizoen voor kleur en/of geur kunnen zorgen.

Opdat wij nooit vergeten

Dagboek van Fred BijsmansFred Bijsmans is Hoofd binnenland en voorlichting van de Oorlogsgravenstichting. Zijn functie houdt onder andere in dat hij ceremoniemeester is bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei op het ereveld Loenen (gemeente Apeldoorn). Bijsmans hield in de aanloop tot 4 mei speciaal voor De Begraafplaats een dagboek bij van zijn werkzaamheden.

Regenwormen, de onzichtbare grondverbeteraars

© Wim Zaalberg

"Slechts weinig andere dieren hebben een zo grote betekenis voor de geschiedenis van de aarde als deze zo eenvoudig georganiseerde wezens." - Charles Darwin

Bekijk het volledige artikel

Lisse

© Pauline Prior

Ook al is het beheer in handen van de Nederlandse Hervormde Kerk, op begraafplaats Duinhof in Lisse is iedereen welkom. Katholieken, gereformeerden, moslims en seculieren, iedereen kan hier begraven worden, want iedereen is er gelijk. Sinds kort kan men ook kiezen voor een wandgraf.

Moet het nòg goedkoper?

© Anja Krabben

Het komt op diverse plaatsen in dit blad aan de orde: het onderzoek van Monuta onder 433 gemeentelijke begraafplaatsen naar de stijging van grafkosten. De LOB en individuele beheerders tonen zich geïrriteerd over de onvolledigheid van het onderzoek en de ongenuanceerde conclusies die veel mensen eruit trekken. 'De duurste begraafplaats (5029 euro) ligt in de gemeente Moordrecht', 'Haren is het duurst, Bellingwedde het goedkoopst' (Dagblad van het Noorden). Dat zijn de koppen die mensen onthouden. De nuances komen wel aan bod, maar vooral in discussie op sites zoals uitvaartbranche.nl en die worden niet gelezen door publiek.

Bekijk het volledige artikel

Wim Zaalberg koninklijk onderscheiden

© Anja Krabben

Vrijdag 29 april 2005 ontving Ing. Wim Zaalberg (65) uit handen van burgemeester C.J.M. de Bruin van de gemeente Papendrecht een koninklijke onderscheiding. Zaalberg werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Zaalberg ontving de onderscheiding omdat hij zich op uitzonderlijke wijze ingezet heeft voor de maatschappij, in het bijzonder op het gebied van begraven en begraafplaatsen.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

De Begraafplaats heeft een nieuwe columnist: Hedy Vegter, teamleader Sectie Begraafplaatsen van de gemeente Groningen.Op de fotopagina's: Bijbelteksten op Texel, foto's Pauline Prior Als bijzonder gebouw een gerenoveerde grafkapel in Gouda. Tekst en foto Pauline PriorHet favoriete plekje is van Piet van leeuwen, parttime beheerder in CothenIn Beroemd begraven het graf van Hannie Schaft in Overveen.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden, zoals: Wat te doen met de stoffelijke resten na ruiming?In nieuwe producten en diensten een grafkaarsenautomaat.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land, zoals: Wim Zaalberg koninklijk onderscheiden. De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het herfstnummer komt uit in september 2005, week 35.