De Begraafplaats

Juni 2006

Gescheiden door heggen maar gezamenlijk beheerd

© Harry Perrée

Vroeger kochten kerkbesturen in Culemborg een nieuwe vloer van de grafleges en maakte de gemeente zich niet druk als de begraafplaats vol raakte. Sinds katholiek, protestant en gemeente samenwerken in een beheersstichting gaat het beheer een stuk beter, vindt die stichting. "Begraafplaatsen die in deze vorm samenwerken kunnen hun tarieven drastisch verlagen," meent de beheerder zelfs.

Bekijk het volledige artikel

Kwaliteit na de dood?

© Pauline Harmsen

De laatste maanden was er in de media veel aandacht voor de kwaliteit van begraafplaatsen in Nederland. Opvallend daarbij is dat de genoemde ergernissen die het gebrek daaraan moesten aantonen niet alleen de gang van zaken op de begraafplaats betroffen, maar in een groot aantal gevallen een heel ander probleem.

Bekijk het volledige artikel

Ruimen - wie schakel je daarvoor in?

© Pauline Prior

Begraafplaatsen raken voller en staan steeds vaker voor de keus: uitbreiden of ruimen? Uit financiële overwegingen wordt vaak voor het laatste gekozen. In veel gevallen wordt daarvoor een extern bedrijf ingehuurd. Drie begraafplaatsen, twee gemeentelijke en een bijzondere, vertellen hoe ze tot de keuze van een bedrijf kwamen.

Bekijk het volledige artikel

Pilsje pakken op de begraafplaats

© Pauline Prior

Zowel Uitvaartpark Westgaarde in Amsterdam als begraafplaats en crematorium Westerveld in Driehuis streven naar een zo breed mogelijk dienstenpakket voor hun clientèle. Daartoe behoort ook de uitbating van een café op de begraafplaats.

Bekijk het volledige artikel

Een historisch moment

Op 17 maart jongstleden is er een feestelijk begin gemaakt met de bouw van het Nederlands Uitvaartmuseum (NUM) op het terrein van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Guus Sluiter, projectleider van het NUM, doet verslag van die dag en de dagen die eraan voorafgingen.

“Ze hebben mijn moeder ontvoerd”. Anekdotes van de gemeentelijke begraafplaats Maarssen

© Pauline Prior

De gemeentelijke begraafplaats van Maarssen was recentelijk nog in het nieuws. Uit de vlakbij gelegen gevangenis van Nieuwersluis was iemand ontsnapt en de politie vermoedde dat hij zich schuilhield op de begraafplaats. De begraafplaats werd afgezet en helikopters vlogen over de zerken heen, maar de man in kwestie bleek zich verscholen te hebben bij een naastgelegen bedrijf. Het is een nieuwe anekdote die Jos van Beek en Ruud Verhoef kunnen  toevoegen aan hun ‘begraafplaatsrepertoire’. Ze hebben er nog veel meer.

Metselen op de begraafplaats

© Pauline Prior

Een fotoverslag van de Nationale Metsel- en voegwedstrijd, de 54e Finale, op begraafplaats Zijlpoort in Leiden. Door

Verder:

Het favoriete plekje is van Michelle Hennen, senior medewerker belastingen bij de gemeente Bergen (N-H).In Groningen gaan ze begraven in het bos, de column van Hedy Vegter.In Beroemd begraven het graf van Lucebert in Bergen (N-H).LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelen in de Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden, zoals: Drie personen in een 2 diep graf, kan dat?Veel nieuwe producten en diensten, waaronder een loopkoets, een digitale grafzerk én een kleine zeefmachine die uitermate geschikt is voor kleine begraafplaatsen en zeer fijn zeeft.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het herfstnummer komt uit in september 2006, week 35.