De Begraafplaats

Juni 2008

LOB presenteert voor het eerst eigen grafonderzoek

© Anja Krabben

Eind maart presenteerde de LOB de uitkomsten van het grafkostenonderzoek 2008, een onafhankelijk grafkostenoverzicht van de belangrijkste tarieven op 740 begraafplaatsen in Nederland. De Begraafplaats vroeg aan de 'hoogste stijger', een 'daler' en een 'gelijkblijver' waarop hun prijsbepaling voor 2008 is gebaseerd.

Bekijk het volledige artikel

Luisteren naar de klant

© Gerda Nater

Een begraafplaats is meer dan een plek om doden te gedenken. Steeds meer mensen komen er van de natuur en de rust genieten. Hoe kom je als beheerder tegemoet aan de nieuwe wensen van de klant? Je begint met luisteren. Vanwege het verbeteren van de dienstverlening werd begraafplaats Kranenburg in Zwolle genomineerd voor de International Funeral Award. En mochten ze afgelopen april tijdens een seminar over dienstverlening vertellen hoe je de klant het beste bedient.

Bekijk het volledige artikel

Stadsoase in ere hersteld

© Nicoline Zemering

Op begraafplaats St. Laurentius te Rotterdam staat een voor funerair Nederland uniek complex: een arcade in Italiaanse stijl uit 1869, met 55 grafkelders. Jarenlang is er niet naar om gekeken, waardoor de arcade in zwaar vervallen staat was geraakt. In 2007 is met de restauratie begonnen, die eind mei haar finale bereikte met een feestelijke heropening. Nicoline Zemering, de algemeen directeur van Begraafplaats St. Laurentius, doet verslag van het restauratieproces.

Een stillere bladblazer uit Zweden

© Wim van Midwoud

Volledige rust. Fluitende vogeltjes, ritselende blaadjes, een zomers briesje dat fluistert door de kronen van de hoge populieren. Een oase van rust in deze hectische wereld anno 2008. Dat is wat een contemplerende grafbezoeker verwacht op een begraafplaats. Maar dan ineens: de tuinmannen komen terug van de schaft en starten hun bladblazers – alsof een Boeing 747 de landing heeft ingezet boven de aangeharkte grafvakken. Waarom maken de huidige hulpmiddelen toch zo’n immense herrie?

Bekijk het volledige artikel

De doden vieren

© Anja Krabben

In 2005 ging Allerzielen Allicht in Amsterdam van start, een project van kunstenaar Ida van der Lee. In 2007 vond er een vervolg plaats op vijf  begraafplaatsen in Noord-Holland onder de naam Allerzielen Alom. Van der Lee ziet graag dat in 2009 per provincie drie begraafplaatsen meedoen. Wie wil? Wie durft? Wie heeft er geld?

Hoe krijgen we die reigers weg?

© Pauline prior

Overlast van (roof-)dieren en vogels op begraafplaatsen kunnen op diverse wijzen bestreden worden. In Alphen aan de Rijn verjagen ze reigers met geluid, vriendelijk voor mens, dier en boom.

Bekijk het volledige artikel

Excursie langs bijzondere Groninger begraafplaatsen

© Gerda Nater

In april organiseerde Arriva Touring met de Stichting Oude Groninger Kerken een excursie langs begraafplaatsen in Wittewierum, Appingedam, Leermens, Bierum en Zeerijp. Op 29 april, de derde excursiedag, was er nog een plekje vrij in de bus. Een impressie van opmerkelijke graven en een geïnteresseerd gezelschap.

Eindelijk vaart in wetswijziging

© Mr. W.G.H.M. van der Putten

In september 2006 is een voorstel tot wijziging van de Wet op de lijkbezorging bij de Tweede Kamer ingediend (kamerstukken 30 696). Het voorstel is in april 2008 door de regering gewijzigd en aangevuld. Mr. Willem van der Putten bespreekt kort enkele voor begraafplaatshouders relevante voorstellen.

Bekijk het volledige artikel

Je kunt het gras zien groeien in Wageningen

© Pauline Prior

Beheerder Wout den Hartog werkt al 26 jaar op de algemene begraafplaats De Leeuwer Enk in Wageningen. Hij heeft in die tijd veel ideeën en leidinggevende ambtenaren zien komen en gaan. “Geld is altijd een kwestie, soms krijg je snel toestemming en soms lukt het niet.” Vooral het gebrek aan financiën om het honderdjarig bestaan in 2002 flink te vieren, vindt hij nog steeds jammer.

Verder:

Wonen op de begraafplaats in BloemendaalOp de foto-middenpagina’s: Grafschriften in Nijmegen. Foto’s Harry PerréeColumns van de vertrokken en de nieuw aangetreden LOB-consulent.In Beroemd begraven het graf van Peter Giele in Amsterdam.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over hergebruik van een grafkelder en ‘verkeerd soort’ begraafplaatsgrond.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het herfstnummer komt uit in september 2008, week 36.