De Begraafplaats

Juni 2012

Duurzame grafstenen

© Harry Perrée

Hoe duurzaam is de gemiddelde Nederlandse grafsteen, die vooral van graniet wordt gemaakt en voor het merendeel afkomstig is uit India? Nog los van het vervoer van de stenen – van ver en per schip –, hoe staat het met de werkomstandigheden van de arbeiders in India? Want ook dat behoort tot duurzaamheid. In India zijn bedroevende arbeidsomstandigheden heel gewoon. Maar de natuursteensector heeft de handschoen opgepakt. Deze zomer komt er een certificaat voor goedwillende bedrijven. En wat kunnen begraafplaatsen doen?

Bekijk het volledige artikel

Natuur scheppen

© Anja Krabben

Deze maand is natuurbegraafplaats Heidepol open gegaan. Een begraafplaats die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, want het doel is: (nieuwe) natuur scheppen. “Ik denk dat je met recht kunt zeggen dat dit de eerste echte natuurbegraafplaats van Nederland is.”

De duurzaamste hovenier van 2011

© Pauline Prior

In 2011 werd Van der Tol BV Hovenier en terreininrichter te Amsterdam uitgeroepen tot de duurzaamste hovenier van Nederland’. Zestig bedrijven dongen mee naar de titel. Wat maakt Van der Tol tot de duurzaamste?

Sociale duurzaamheid in Aalsmeer

© Pauline Prior

Op de Algemene Begraafplaats van Aalsmeer wordt vooral veel aandacht besteed aan sociale duurzaamheid. 

Drie portretjes van drie duurzame begraafplaatsen:

© Pauline Prior

De Algemene begraafplaats Hoogen Heuvel in Oss: “Meewerken aan duurzaamheid behoort tot onze taak.” De Algemene begraafplaats Noorderveld te Nieuwegein: Een van de weinige begraafplaatsen met het ISO Milieuzorg certificaat. De Algemene Begraafplaats Eikenhof in Heemskerk heeft een protocol voor duurzaamheid en milieu.

Nieuwe LOB-voorzitter Henry Keizer

© Anja Krabben

De LOB heeft een nieuwe voorzitter. Op de afgelopen Algemene ledenvergadering van half april 2012, werd Henry Keizer voorgedragen door het bestuur. De leden stemden hiermee in.

Bekijk het volledige artikel

Seminar grondwater: boeiend, maar nu naar 2.0

© Wim van Midwoud

Op 29 maart organiseerde Den Boer Econorm en ANS Adviesgroep een seminar over grondwater en de gevolgen voor de begraafplaats. Een lovenswaardig initiatief, ook al werd niet het hele probleem ‘water op de begraafplaats’ opgelost.

Laat u inspireren op de Uitvaart Vakbeurs

© Anja Krabben

Op 26 september begint de vierjaarlijkse grote Uitvaart Vakbeurs, op initiatief van de Vereniging van Toeleveranciers voor de Uitvaartbranche (VTU) en georganiseerd en gehouden in de Evenementenhal Gorinchem. Bedoeld voor de hele uitvaartbranche. Het thema dit jaar: Inspiratie & Innovatie.

Bekijk het volledige artikel

Begraafplaatsen: niet meedraaien met alle winden

© Pauline Prior

Na de serie Just do it, in 2011, waarin communicatie- en reclamemensen zich bogen over de promotie van het begraven, komen dit jaar de relaties van de begraafplaats aan het woord. Ditmaal de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag.

en verder...

Zonnige herrie. Een nieuw geluid. Rubriek: Geluiden op de begraafplaats, door Roy de Beunje Urnendebacle, de column van Leon Bok.  Het begraafplaatsgevoel van… Jan Siebelink HYPERLINK "http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland" o "Nederland" . Door Anna Kroon Beroemd & Begraven: Fiep Westendorp op de Gemeentelijke Begraafplaats in Laren (NH). Door Roy de Beunje De juridische vraagbaak van mr. W.G.H.M. van der Putten. En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.   De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het vierde nummer van 2012 komt uit in augustus 2012, week 32.