De Begraafplaats

Maart 1999

Nu de inhoud

© Redactie de Begraafplaats

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) veranderde vorig jaar van een stichting in een vereniging. Een geheel nieuw bestuur trad aan. Wat kunnen begraafplaatsen van de LOB verwachten? De redactie sprak met secretaris Arie van Kooten en penningmeester Franc Korsten.

Bekijk het volledige artikel

Picknickers zijn welkom

© Pauline Prior

Begraafplaatsen komen er in alle soorten en maten. Leden van de LOB ook. In dit eerste nummer van De begraafplaats een portret van twee begraafplaatsen, tevens leden van de LOB.

Bekijk het volledige artikel

In dienst van de gemeente Groningen

© Pauline Prior

Begraafplaatsen komen er in alle soorten en maten. Leden van de LOB ook. In dit eerste nummer van De begraafplaats een portret van twee begraafplaatsen, tevens leden van de LOB. Een kleine bijzondere uit Rotterdam en een grote gemeentelijke uit Groningen. Hoe kijken de beheerders tegen hun werk aan, welke problemen komen ze daarbij tegen en welke wensen hebben ze?

Bekijk het volledige artikel

De toekomst

© Sanjay Ram

Wat is de toekomst van de Nederlandse begraafplaatsen? Privatiseren, verzelfstandigen of meer samenwerken? Enkele meningen en toekomstverwachtingen én de resultaten van een recent NUVA-onderzoek.

Arbeidsrecht wijzigt ingrijpend door nieuwe wet

© mr. R.G.J. Geurts

De nieuwe Wet Flexibiliteit en Zekerheid wijzigt het arbeidsrecht ingrijpend. De belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

Raad van State contra begraafplaatsen

© Mr. W.G.H.M. van der Putten

Hoeft een eigen graf geen rechthebbende te hebben? Kan de begraafplaats wanbetalers nog wel dreigen met het vervallen van het grafrecht als ze hun verplichtingen niet nakomen? Een recente uitspraak van de Raad van State heeft het allemaal op losse schroeven gezet.

Bekijk het volledige artikel

Helicopters boven de Nieuwe Ooster

© Pauline Prior

Nederland is een multicultureel land. Dat is ook zichtbaar op de Nederlandse begraafplaatsen. De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam heeft ruimschoots ervaring met zigeunerbegrafenissen. Het is een luidruchtige groep mensen met zeer speciale wensen, waarmee het moeilijk afspraken maken is, aldus Etienne Maes, hoofd Uitvaarten van De Nieuwe Ooster.

Bekijk het volledige artikel

168 Nederlandse lijkbezorgers en een luidruchtige Amerikaan

© Anja Krabben

De vernieuwde LOB wil meer van zich laten horen en meer initiatieven ontplooien. Het vakblad dat u nu in handen heeft is hier een duidelijk voorbeeld van. Ook het congres dat de LOB op 16 december jongstleden in samenwerking met de Koninklijke Vermande organiseerde, getuigt van een voortvarende herstart. Een verslag.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Anja Krabben vertelt in haar column Hemel & Aarde over het speciale begraafplaatsgevoel. Verder informatie over nieuwe producten en diensten en uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.