De Begraafplaats

September 2001

Onderwijs

© Pauline Prior en Anja Krabben

Onderwijs is belangrijk, meent de LOB, want aan voldoende kennis ontbreekt het nog veel werknemers én leidinggevenden op de begraafplaats. Pauline Prior liep een middag mee op begraafplaats Moscowa met cursisten van de opleiding Uitvoerder begraafplaatsen en crematoria, bedrijfsconsulent Wim Zaalberg test u op uw ‘algemene begraafplaatskennis’ en de LOB ontvouwt haar ‘onderwijsplannen’.

Beveiliging

© Nicolien Reith

Steeds vaker duiken berichten op van vandalisme op de begraafplaats. Kunnen beheerders van begraafplaatsen vandalen van hun terrein weren? Nee, klinkt het antwoord tijdens een kleine steekproef. Ook deskundigen zijn er niet van overtuigd. Maar met sommige maatregelen kan het risico wel verkleind worden. Daarvoor moet men dan wel diep in de buidel tasten.

De eco-begraafplaats, binnenkort in Nederland?

© Anja Krabben

In Engeland is het al enige jaren een populaire vorm van begraven: een woodland burial op een zogenaamde groene begraafplaats. Hier gaat men in een kartonnen doodskist het graf in en wordt het graf niet gemarkeerd met een steen, maar met een boom. Zelfs de kerk van Engeland biedt inmiddels deze mogelijkheid.

Bekijk het volledige artikel

Vrijwilligers in het zonnetje

© Anja Krabben

De Verenigde Naties heeft 2001 uitgeroepen als Internationaal Jaar van de Vrijwilliger. De Nederlandse kerken en hun bijzondere begraafplaatsen zouden het zonder vrijwilligers nauwelijks redden.

Groen op de begraafplaats: een kwestie van organiseren

© Bram Galjaard

Onderhoudswerk van het groen op de begraafplaats – hoe pak je dat aan? Volgens groendeskundige Bram Galjaard gaat het niet alleen om vakmatige zaken of de aard van de beplanting: er zijn nog veel meer punten die de aandacht verdienen.

“De meest vernieuwende zijn”

© Pauline Prior

Beheerder Jan de Boer is enthousiast zegt hij zelf. Want hij houdt van zijn werk en van zijn begraafplaats, de algemene begraafplaats in het Friese Sneek. “Het mooiste van het vak vind ik de vele gesprekken met nabestaanden. Het idee dat je iets voor die mensen kan betekenen vind ik fijn. Het samen uitzoeken van het graf, de zaken voor ze regelen.”

IJsselhof voor drie jaar veilig gesteld

© Anja Krabben

Of IJsselhof nu de eerste begraafplaats is, of het eerste crematorium, of dat Gouda nu de eerste gemeente is, dat weten Yvonne van Lingen, beheerder van begraafplaats en crematorium IJsselhof in Gouda en Rolf Hemelrijk, VGM-cordinator bij de gemeente Gouda, niet helemaal zeker. Wel zijn ze berentrots op het behaalde VCA-certificaat (Veiligheids-Checklist Aannemers) dat de Dienst beheer van de gemeente Gouda binnenkort zal worden uitgereikt.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Als bijzonder gebouw een urnenplaats, voorheen aula, op de gemeentelijke begraafplaats in Assen. In de begraafplaats als inspiratiebron: een kapel in Rotterdam. In zijn Vraagbaak behandelt mr. W.G.H.M van der Putten illegaal verstrooien en slecht geregelde reglementen. Verder informatie over nieuwe producten en diensten en uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.In dit nummer – wegens omstandigheden – geen column van Marie-Louise Meuris, en geen foto’s op de middenpagina’s.